Nyhet 16.08.19

Vakre vegers pris til hovedgatene i Tvedestrand

Sigrid Lofthus Drange, prosjekterende landskapsarkitekt, og Espen Evensen Reinfjord, fagansvarlig for landskap, med prisen. Foto: Asplan Viak
Sigrid Lofthus Drange, prosjekterende landskapsarkitekt, og Espen Evensen Reinfjord, fagansvarlig for landskap, med prisen. Foto: Asplan Viak

Prisen går til arbeidet med å rehabilitere to sentrumsgater, der Asplan Viak har hatt en sentral rolle.

På oppdrag fra Tvedestrand kommune er Hovedgata og Holgata i sentrum av Tvedestrand rehabilitert. I arbeidet har det vært en uvanlig høy målsetting med å bevare det gamle preget i gatene, og denne uken ble resultatet kronet med Vakre vegers pris 2018. Prisen blir delt ut av Vegdirektoratet, ved vegdirektøren.  

- Dette er en prestisjetung hederspris for veianlegg med gode estetiske kvaliteter som er tilpasset omgivelsene, sier Lisbet Haug, avdelingsleder for landskapsarkitektur i Asplan Viak. Hun legger til at det er stor stas å bli hedret for dette i det tradisjonsrike bygningsmiljøet i Tvedestrand.

Forbilde for tilsvarende arbeider

I juryens begrunnelse heter det at prosjektet kan stå som et forbilde for tilsvarende arbeider i alle byer med tradisjonelle gater med steindekker.  

- Å få jobbe med prosjekter i historiske rammer er interessante og takknemlig oppgaver. Den største utfordringen her var å finne balansen mellom å tilføre noe nytt og det å bevare, i ett enkelt grep, sier landskapsarkitekt Espen Evensen Reinfjord. Han har vært Asplan Viaks fagansvarlige for landskap i prosjektet.   

Firmaet Feste AS har stått for detaljprosjekteringen av anlegget.

 – Positiv byutvikling

Prosjektet startet i 2014 med at Asplan Viak fikk oppgaven med å sanere vann- og avløpsledningene i de to gatene. - Det er spesielt gøy å få vist at også denne type prosjekt kan avsluttes på en kvalitetsmessig god måte og bidra til positiv byutvikling. Tvedestrand kommune har hatt et fint ambisjonsnivå og benyttet prosjektet som del av et sentrumsløft, sier Reinfjord.  

 - At prosjektene deretter blir sett og anerkjent med en slik prestisjepris, er en veldig stor bonus, mener Reinfjord.

Den nyrehabiliterte Holgata i Tvedestrand. Foto: Asplan Viak
Den nyrehabiliterte Holgata i Tvedestrand. Foto: Asplan Viak

Fakta:

Les mer om juryens begrunnelse og prisen her.

Om prosjektet:

Asplan Viak fikk i 2014 jobben med å utarbeide planene for å sanere vann- og avløpsledningene i to av gatene i Tvedestrand sentrum på vegne av Tvedestrand kommune. Prosjektet innebar at gatene måtte graves helt opp og ledningene byttes ut. En del av oppdraget var å sette i stand bygulvet når saneringsarbeidene var ferdige. Landskapsarkitektene i Asplan Viak hadde blant annet sentrale gater i Oslo og små smug i italienske småbyer som forbilder for arbeidet. Designgrepet var et forsøk på å kombinere det historiske storgatesteinsdekket, som lå rett under noen lag med asfalt, med et gjennomgående felt av granittheller for universell tilkomst. Storgatesteinen er et godt format til å håndtere variasjoner både i bredde og i høyde inn mot eksisterende bebyggelse og granittfeltet fikk fast bredde og jevne kurver for å visuelt virke samlende i de ujevne og kronglete gateløpene. Asplan Viak prosjekterte løsningen på forprosjektnivå, utarbeidet plan- og snittegninger samt en beskrivelse av materialbruk, prinsipp for belysning og møblering.

Del artikkel

Kontakt

Espen Evensen Reinfjord
Analyse, plan og landskap sør
Arendal
+47 481 28 056

Relatert innhold

<p>Foto: Sindre Ellingsen</p>
Prosjekt

Randesund hageby

Les mer
Kristian Augusts gate 13 setter norgesrekord for ombruk. Kontorbygget kan endre alle forutsetninger for ombruk. Foto: Kyrre Sundal
Nyhet

Hederspris til banebrytende ombruksprosjekt

Les mer
Nohrcon har nominert Høgskolen på Vestlandet til årets skolebygg 2021. Foto: Ingrid Holm Andersen
Nyhet

Høgskulen på Vestlandet kan bli årets skolebygg 2021

Les mer
Asplan Viak har fått oppgaven med å utforme gater og byrom i bykjernen av Sandvika. Foto: Asplan Viak.
Nyhet

- Dette er den viktigste byromsutviklingen i Bærum!

Les mer