Skip to content

Et hverdagsanlegg i verdensklasse

Granåsen skiarena. Snø, noen som løper, noen på akebrett.

Å bygge et hoppanlegg er ikke hverdagskost – men Granåsen idrettspark er definitivt noe for alle.

– Dette er det store hverdagsanlegget for helårsbruk for Trondheims befolkning, for ung og gammel, tilpasset både toppidrett, mosjonister og paraidrett, forteller Leif Arne Skei, arkitekt i Asplan Viak.

For folk flest

Trondheim kommune hadde høye miljøambisjoner for nye Granåsen, og bærekraft var viktig for valg av løsninger, byggemetoder og materialer. Målet har også vært at anlegget skal stimulere til økt fysisk aktivitet i befolkningen, og dermed være et bidrag til bedret folkehelse.

– Prosjektet har stor appell i befolkningen. Prislappen er på nesten 1,1 milliard, og da sier det seg selv at det må det være bredt forankret, sier Skei.

Selve hoppbakkene har kostet 350 millioner.

–  I Norge er det cirka 200 mennesker som har lov til å hoppe i disse bakkene, så det er snakk om ganske få utøvere. Men de hopper til gjengjeld 220 dager i året, påpeker Skei.

Bakkene i Granåsen er først og fremst treningsarena for hoppmiljøet i Trøndelag, og brukes blant annet av elevene på hopplinja på Heimdal videregående. I tillegg er det treningssamlinger, konkurranser og arrangement der det kommer tilreisende for å delta.

Komplekst arbeid

Prosjekteringen av nye Granåsen idrettspark har vært et stort og komplekst stykke arbeid.

– I dette oppdraget allierte vi oss med NCC som har solid erfaring fra alle typer anleggsarbeid. Vi i Asplan Viak har vært arkitekt og landskapsarkitekt. Dette var en samspillskontrakt, som krever en litt annen type arbeidsform en tradisjonell kontrakt, og det har vi god erfaring med fra tidligere prosjekter, forklarer Skei.

En god del uforutsette utfordringer dukket også opp underveis – først en pandemi, med påfølgende problemer i forsyningskjeder, valutasvingninger og prisstigning, og så krig i Europa.

– For eksempel skulle alt stål komme fra Ukraina. Det har vært mange utfordringer for å tilpasse prosjektet det som har vært tilgjengelig av materialer, og ikke minst den enorme økningen i materialkostnader, sier Skei.

Kontakt

Leif Arne Skei

Arkitektur og bygg

Tysk kompetanse

– Hoppbakker bygger man kanskje ikke så ofte?

– Nei, det skjer ikke hver dag, så vi fikk med oss det tyske arkitektkontoret Renn Architects. De har bygget flere hoppbakker i Tyskland, så her fikk vi god bistand.  Det er et stort godkjenningsregime for å tilfredsstille alle krav fra FIS, og det var et møysommelig arbeid underveis, sier Skei.

Nå er prosjektet inne i tredje fase, der blant annet dagligvarebutikk og treningssenter kommer på plass. Selve anlegget åpnet i vinter, og neste år er det klart for VM i Granåsen

– Granåsen er et bevis på at man kan bygge et godt hverdagsanlegg med fokus på toppidrett, og lykkes med begge deler, sier Skei.

Kontakt

Leif Arne Skei

Arkitektur og bygg

Naturlandskap fra Hardangervidda med et lite vann, stein, mose og fjell i bakgrunnen

KS-prosjekt øker kunnskapen rundt natur

Et nytt KS-prosjekt vil se på hvordan kunnskapen kan brukes praktisk i kommunenes arealplaner. Verktøyet kan være et areal- og naturregnskap.

Tre kvinnelige rådgivere rundt et bord. De jobber med lysdesign og holder i en LED-lyslenke.

Lysdesign

Godt gjennomtenkt lysdesign skaper trygge, attraktive steder som gir mer trivsel og bedre livskvalitet.

Asplan Viak har prosjektert rullebanen på Ørlandet kampflyplass. Ole Andreas Vekve_Forsvaret

Har prosjektert rullebanen på Ørland kampflyplass:

Asplan Viak har prosjektert fornying av Norges kampflyplass, Ørland. Flyplassen er strategisk viktig for forsvaret av Norden. NATO og Stortinget har finansiert utbyggingen hvor Forsvarsbygg er oppdragsgiver.

Naturområde nær boligfelt der bekk ligger åpen

– Det finnes penger til klimatilpasning

Naturskader fra ekstremvær koster Norge svimlende 5,5 milliarder kroner i året. Kommunene må ta klimautfordringen på alvor og iverksette tiltak for neste uvær. Det er dyrere å la være.

Gode kontorløsninger

Hvordan lokker man folk tilbake til kontoret? Interiørarkitekt Bente Handberg har spesialisert seg på folks ønsker og behov når det kommer til arbeidsplassen.

Slik vil Kongshaugen reinseanlegg ved Storfjorden i Sula kommune se ut når det står ferdig i 2028. Illustrasjon: Asplan Viak

Renere fjorder i sikte

Avløpsrenseanlegget for Ålesund og Sula kommuner vil gi langt bedre rensing av avløpsvannet. Gjennom overføringsanlegget vil det dessuten slippes ut i en fjord som tåler vannet bedre enn der det slippes ut i dag.

Bærekraftsrekord for samferdselsprosjekt

E6 Kvænangsfjellet har satt ny norsk rekord i bærekraftig infrastruktur.

Bente Handberg, interiørarkitekt

En flytteprosess er en kjempemulighet

Hvordan kan arbeidsplassen konkurrere mot hjemmekontoret? Interiørarkitekt Bente Handberg har gitt råd til mange arbeidsgivere som ønsker seg en bedre kontorhverdag for de ansatte.