Nyhet 25.01.19

Asplan Viak til topps med Moldeprosessen

Eksperter på Moldeprosessen - dette rådgiverteamet skal som skal jobbe med ny vannforsyning til Oslo  (f.v.: )Jon Brandt, Asle Flatin, Elisabeth Elgsæter og Anders Puntervold Hammer. Foto: Asplan Viak
Eksperter på Moldeprosessen - dette rådgiverteamet skal som skal jobbe med ny vannforsyning til Oslo (f.v.: )Jon Brandt, Asle Flatin, Elisabeth Elgsæter og Anders Puntervold Hammer. Foto: Asplan Viak

Moldeprosessen som er utviklet av Asplan Viak, er en foretrukket prosess i mange av de nye vannverksprosjektene som nå pågår - inkludert gigant-prosjektet med ny vannforsyning til Oslo.

 

Asplan Viak har utviklet prosessen og utformet og dimensjonert til sammen 39 av de hittil 42 større drikkevannsanleggene her i landet som har Moldeprosessen. - Moldeprosessen ble første gang tatt i bruk i 1993, og har de senere år virkelig fått sin renessanse. Grunnen til at Moldeprosessen er så mye benyttet i Norge, er hovedsaklig at den er enkel i drift, mener Asplan Viaks sivilingeniør Jon Brandt. 

 

Historisk stort VA-prosjekt

Hovedstadens nye vannverk blir en historisk rekord for Moldeprosessen. Anlegget blir 4-5 ganger så stort som nr. 2 på listen over Moldeprosess-anlegg. 

Multiconsult vant kontrakten om ny vannforsyning til Oslo med  COWI og Asplan Viak som samarbeidspartnere. Asplan Viak har  ansvaret for delkontrakten som omfatter tekniske installasjoner for vannbehandlingsanlegg på Huseby. Arbeidene består av prosessanlegg, maskin, elektro, VVS og SRO-anlegg.

- Vi er allerede godt i gang med det spennende arbeidet som dette store prosjektet innebærer, sier Jon Brandt. 

Hurdalssjøen er det nyeste vannbehandlingsanlegget basert på Moldeprosessen. Anlegget ble satt i drift i desember 2018. Foto: Asplan Viak.
Hurdalssjøen er det nyeste vannbehandlingsanlegget basert på Moldeprosessen. Anlegget ble satt i drift i desember 2018. Foto: Asplan Viak.

Fakta:

Moldeprosessen er en kombinasjon av to delprosesser:

  • Den ene er selve koaguleringen av de organiske komponentene i vannet, med jernkloridsulfat ved lav pH og filtrering i hurtigfilter.
  • Den andre er karbonatisering, med bruk av CO2 og alkalisk filter, der marmor gradvis løses opp og gir den rette vannkjemi. Denne kombinasjonsprosessen involverer en kompleks vannkjemi, der doseringen av CO2 er med på å styre oppløsningen av marmor.
Del artikkel

Relatert innhold

Kristian Augusts gate 13 setter norgesrekord for ombruk. Kontorbygget kan endre alle forutsetninger for ombruk. Foto: Kyrre Sundal
Nyhet

Hederspris til banebrytende ombruksprosjekt

Les mer
Nå har du en unik mulighet til å jobbe med vann og VA-teknikk  i Asplan Viak: Se våre stillingsutlysninger!
Nyhet

Er du vår nye vann- og miljø-kollega?

Les mer
Foto: Asplan Viak
Prosjekt

Lura Bydelssenter

Les mer
Topp moderne anlegg sikrer vannforsyningen til Ullensaker kommune og Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Asplan Viak.
Nyhet

Åpning av Hurdalssjøen Vannbehandlingsanlegg

Les mer