Kongens Gate 1 nominert til Arkitekturprisen 2017

05. Juli 2017

Kongens Gate 1. Foto: Are Carlsen

Asplan Viaks kontorlokaler i Oslo er valgt ut blant 20 finalister som kandidat til arkitektenes bransjepris.

 

I september deles prisen ut for andre gang. Dette er en pris hvor vinnerprosjektet nomineres og stemmes frem av hele bransjen, ikke en jury.

Arkitekturprisen 2017 skal gå til et prosjekt av høy helhetlig, arkitektonisk og designmessig kvalitet som er ferdigstilt i Norge i løpet av de tre siste årene.

 

Unik bygning

Gjennom å vektlegge det tverrfaglige aspektet og se på helheten i hvert enkelt prosjekt, er det meningen å få frem et vinnerprosjekt.

- Kongens gate 1 har vært et tverrfaglig prosjekt med både arkitekturfagene og tekniske fag involvert, sier kontor- og gruppeleder for Asplan Viaks arkitekter i Oslo, Bård Helland.

Kombinasjon av en unik, fredet bygning og et brukerbehov der moderne kontorfunksjonalitet har vært en premiss har gitt en strategi med sterkt fokus.

- Rense, rydde og rive ned til autentiske romstrukturer og overflater, samt legge til noen svært rolige og kontrollerte elementer.

 

Kontorlokaler fra 1600-tallet

- Alle tidsperioder til og med Arnstein Arnebergs ombygginger på tidlig 20-tallet har hatt fredningsstatus, mens en rekke senere strukturer og lag bygget i årene etter dette er nå renset vekk, forteller Helland.

Prosjektet viser at gjennom moderne, men skånsomt tilpasset infrastruktur er det mulig å kunne ha en vital bruk av flere hundre år gammel arkitektur.