
Torskeholmen, en moderne holmeby med sørlandsdialekt
Grimstad er en spennende sørlandsby med historie, universitet, og en karakteristisk plassering i landskapet og ved sjøen som gir utviklingspotensial.
Utviklingen av Grimstad sentrum er ved et viktig punkt. Byens historiske sentrum videreutvikles, Odden oppgraderes, Vesterbukt får park og bibliotek, og nå står også Torskeholmen foran en mulig utvikling. I framtida kan det skapes et sentrum der befolkningen inviteres til å bruke arealene langs vannet- et Grimstad som møter sjøen.
Torskeholmen har en karakteristisk plassering som deler sjøarealet i Grimstad i Vesterbukt og Østerbukt. Vi mener at en gjenåpning med en kanal mellom de to buktene vil kunne gi en tydeliggjøring av sjøarealet i Grimstad og gi en bedre sammenheng langs vannet. Forslaget vil reetablere bryggene med konstruksjoner som danner en moderne holme. Landskapet blir som et "svaberg" med ulike soner med lekearealer, nedtrapping mot vannet, adkomst for båter, opphold, bading, beplanting osv.
Forslaget legger til rette for at Vesterbukt kan bli et helhetlig byrom som vi har kalt "byspeilet", med et mangfold av attraksjoner. En slik utvikling innebærer at småbåthavnen i Vesterbukt bør skaleres ned. I den nye holmebyen, Torskeholmen, etableres det offentlige vestvendte og solrike arealer for opphold og bevertning mot «byspeilet». Mot sørvest i holmebyen foreslår vi et lite offentlig badeanlegg med badstue, dusj, skiftemuligheter og stupetårn. Her er tomtens beste solforhold og mest spektakulære utsikt. I forlengelsen av Storgata etableres et byrom som viderefører Grimstads intime og småskalerte størrelser, mens det langs sjøen foreslås en offentlig tilgjengelig turvei rundt hele holmen.







