Skip to content

Bærekraftig vannbehandling

Espeland vannbehandlingsanlegg produserer strøm før bergenserne får drikkevannet sitt, samtidig som vannet leveres med selvfall fra Arna i øst til Sotrabroen i vest.

Det betyr at dette er en særdeles god samfunnsmessig og miljømessig løsning for vannbehandling og vanndistribusjon.

Asplan Viak har gjennomført forprosjekt og nær ferdigstilt detaljprosjektering av nye Espeland vannbehandlingsanlegg. Oppgradering av anlegget ble vedtatt i Hovedplan for vannforsyning i 2015. Anlegget er ett av fem vannbehandlingsanlegg i Bergen kommune.

Oppgradering til dagens krav

Anlegget har i dag tilstrekkelig hygienisk sikkerhet mot bakterier og virus, men ikke mot parasitter. For å tilfredsstille dagens krav skal anlegget oppgraderes slik at det vil få samme hygieniske sikkerhet som de fire andre vannbehandlingsanleggene. Vannbehandlingsanlegget får i tillegg økt kapasitet og ny renseprosess . Den eksisterende kraftturbinen skiftes ut med en ny med slukeevne tilsvarende kapasiteten i det nye vannbehandlingsanlegget, og som kan produsere uavhengig av vannproduksjonen. Turbinen erstatter samtidig reserkraftaggregat dersom det skulle bli bortfall av strøm fra kraftleverandør.

Moldeprosessanlegg

Dagens anlegg består av 2-media sandfilter, korrosjonskontroll (Kalk + CO2), klordesinfeksjon og UV-desinfeksjon. Nytt anlegg bygges som et moldeprosessanlegg, det vil si et koaguleringsanlegg med tremediafilter, samt UV og klor (reserve). I det nye anlegget er det i tillegg inkludert omfattende behandling av returstrømmer på grunn av avløpsbegrensninger. Det innebærer at anlegget gjenbruker mye av prosessavløpet som normalt ville gått tapt. I anlegget er det også inkludert et eget rensetrinn for slambehandling. Kapasiteten på det oppgraderte anlegget er en vannproduksjon på opp mot 80.000 kubikk per døgn, eller 925 liter i sekundet.

Kulturminne

Anlegget ligger innenfor hensynssonen til Espeland fangeleir, et forskriftfredet kulturminne fra andre verdenskrig. Hvordan vannbehandlingsanlegget fremstår sett fra fangeleiren har vært sentralt i hele plan- og prosjekteringsprosessen. Rammer og avstemming av anleggets utforming og materialbruk er gjort i dialog med vernemyndigheter, altså Fylkeskonservator og Byantikvar, og føringer for dette er innarbeidet i reguleringsplanen for anlegget og videre ivaretatt gjennom detaljprosjekteringen.

Asplan Viak er ansvarlig for alle fag gjennom forprosjekt, reguleringsplan og detaljprosjektering.

Kontakt

Tom Monstad

Infrastruktur

Kontor

Kompetanseområder