Skip to content

Nyhavna i Trondheim som nullutslippsområde

Konseptutredning for innovative energi- og miljøløsninger i bygg, områder og energisystem.

Som et ledd i planleggingen av et nytt utbyggingsområde på Nyhavna har Trondheim kommune mottatt støtte fra Enova til å utrede helhetlige løsninger for energi, effekt og klima. Asplan Viak, i nært samarbeid med kommunen, utarbeidet søknaden til Enova. I gjennomføringen av konseptutredningsprosjekt har Asplan Viak hatt prosjektledelsen og det faglige ansvaret. Et av de mest spenstige grepene som er identifisert gjennom konseptutredningen er etablering av et sesonglager for varme.

Konseptutredningen har tatt utgangspunkt i de syv hovedkriteriene for nullutslippsområder, utviklet av forskningssenteret for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN). Kriteriene omfatter mobilitet, energi, effekt, stedskvaliteter, klimagassutslipp, økonomi og innovasjon. I konseptutredningen er temaene behandlet med hovedvekt på energi-, effekt og klimagassresultat. Det er også pekt på nye forretningsmodeller og finansieringsløsninger.

Ulike scenarier for energibehov i byggene på Nyhavna viser at en oppgradering av eksisterende bygg til passivhusstandard, og passivhus- eller energibehov tilsvarende ZEB på nye bygg vil gi en vesentlig reduksjon i energi- og effektbehov til byggene, sammenliknet med en standardløsning. Det bør videre legges til rette for utstrakt lokal strømproduksjon fra solceller.

Et borehullsbasert sesongvarmelager (geotermos) med sommerlagring av overskuddsvarme fra for eksempel avfallsforbrenning som ellers ville gått tapt, vil kunne dekke tilnærmet hele Nyhavnas energi- og effektbehov til varme vinterstid. Temperaturen i sesongvarmelageret vil være høy nok til at varmen kan leveres direkte som «frivarme» til byggene på Nyhavna, uten bruk av varmepumpe. En slik løsning vil være en god måte å redusere belastningen på øvrig energiforsyning om vinteren.

Prosjektet mottok støtte fra Enovas program for konseptutredninger. Kontaktperson i Trondheim kommune har vært Jens Tønnesen.

Kontakt

Magni Fossbakken

Arkitektur og bygg

Kontor