Bærekraftsrapportering (CSRD): Dobbel vesentlighetsanalyse og gap-analyse for Grilstad AS

Bilde: Grilstad AS

Bilde: Grilstad AS

Bilde: Grilstad AS

Bilde: Grilstad AS
Grilstad AS er sammen med mange andre norske bedrifter pålagt å begynne og rapportere på bærekraft etter krav fra EUs bærekraftsdirektiv, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i 2026. Asplan Viak har bistått Grilstad AS med gjennomføring av en dobbel vesentlighetsanalyse og en gap-analyse, to sentrale elementer i forberedelsesprosessen til bærekraftsrapporteringen.
Formålet med bærekraftsrapportering er at bedriftene skal vise deres prosess mot ulike mål innenfor miljømessig bærekraft, sosial bærekraft og virksomhetsstyring (ESG). For å sikre at Grilstad oppfyller de nye kravene til bærekraftsrapportering, valgte de å samarbeide med Asplan Viak.
Bistanden
Asplan Viak bistod Grilstad gjennom hele prosessen, som startet med en dobbel vesentlighetsanalyse. Gjennom å forstå virksomhetens påvirkning på omverdenen (påvirkningsvesentlighet) og hvordan omverdenen påvirker virksomheten (finansiell vesentlighet) har Grilstad kartlagt deres påvirkning, risikoer og muligheter og deretter vurdert betydningen av disse. Analysen bestod i hovedsak av fire steg:
- Kartlegging av interne og eksterne faktorer som påvirker virksomheten, inkludert aktiviteter, ressursbruk, markedstrender, miljøpåvirkninger, sosiale forhold, forretningsmodeller- og relasjoner, samt geografiske lokasjoner der Grilstad opererer. Dette gjelder både i egen drift og oppstrøms og nedstrøms i verdikjeden.
- Identifisere virksomhetens påvirkninger, risikoer og muligheter.
- Vurdere signifikansen av påvirkningene, risikoene og mulighetene.
- Prioritere de mest vesentlige bærekraftstemaene og forberede til rapportering i henhold til ESRS-standardene (European Sustainability Reporting Standards).
Interessentinvolvering
Interessentinvolvering er avgjørende for å sikre et godt resultat i utarbeidelsen av en dobbel vesentlighetsanalyse. Asplan Viak bisto Grilstad i utvelgelsen av nøkkelinteressenter, og deretter organiserte og gjennomførte Asplan Viak strukturerte intervju ved hjelp av vår intervjuguide med interessentene Grilstad hadde valgt ut. Ved å involvere interessenter på tvers av verdikjeden har Grilstad fått verdifulle innspill for videre bærekraftsarbeid. Innspillene fra interessentene har ikke bare hjulpet Grilstad med å identifisere og prioritere de mest vesentlige bærekraftstemaene, men også å bygge tillit og transparens.
GAP-analyse
Etter å ha kartlagt hvilke bærekraftstema som anses som vesentlige for Grilstad har Asplan Viak bistått Grilstad i å gjennomføre en gap-analyse. Målet med denne analysen er å avdekke gapet mellom Grilstads nåværende rapportering og kravene til rapportering i henhold til ESRS for de bærekraftstemaene som ble vurdert som vesentlig for Grilstad.
Veien videre
Grilstad har ved hjelp av bistand og bruk av Asplan Viak sine prosessverktøy gjennomført en effektiv og grundig forberedelsesprosess til bærekraftsrapportering i tråd med bærekraftsdirektivet (CSRD). Dette har ikke bare sikret Grilstads overholdelse av rapporteringskravene, men også styrket deres posisjon som en aktør i markedet som tar bærekraft på alvor.
Medarbeidere i oppdraget
Ingveig Holand Wahl
Arkitektur og bygg
Jarl-Eirik Åsheim
Arkitektur og bygg
Leif Christian Jensen
Arkitektur og bygg
Johanna Steinnes
Arkitektur og bygg