En god arbeidsplass
begynner med et felles mål

Vi tilbringer mye tid på jobben, og arbeidsplassens fysiske utforming er viktig for trivsel og produktivitet. Vi har lang erfaring med å bistå arbeidsgivere gjennom hele endringsprosessen – fra idé og visjon til det nye kontoret blir tatt i bruk.
Ofte handler ønsket om endring av den fysiske arbeidsplassen om flere ting. Som regel begynner det med at man enten har for mye eller for lite plass, eller at man av andre grunner må ut av det eksisterende lokalet og inn i noe nytt.
Kontor og strategi hører sammen
Det kan også handle om at man ser kontoret som en integrert del av selskapsstrategien, og trenger et fysisk arbeidsmiljø der både beliggenheten og funksjonene gjenspeiler det du vil at selskapet ditt skal være.
Statens Vegvesen fikk nye rammer rundt hverdagen på kontoret
Kostnader er også en viktig driver, og mer effektiv arealutnyttelse er ofte en motivasjon.
La kontoret bygge intern stolthet
Uansett hva grunnen er, bør du som arbeidsgiver ta deg tid til å gjøre jobben grundig, tenke godt gjennom hva du vil oppnå med endringen og bruke den fantastiske muligheten et nytt kontor er til å skape ny begeistring og stolthet blant de ansatte. Da kan det nye kontoret virkelig bli et suksessfaktor for hele selskapet.
I Asplan Viak har vi et stort interiørarkitektmiljø, og flere spesialister på arbeidsplassutforming. Vi jobber blant annet med aktivitetsbasert arbeidsplassutforming (ABW). Vi har solid kompetanse på bærekraft og ombruk, og har et stort, tverrfaglig miljø rundt oss som gjør det enkelt å tenke helhetlig.
Interiørarkitektens tips til et vellykket kontor
Vi har kontorer over hele landet, og kan hjelpe deg uansett hvor du holder til.
Vi har hjulpet mange arbiedsgivere med å redusere både leieutgifter og CO2-avtrykk gjennom å redusere størrelsen på kontorarealet. Å ha for store arealer kan faktisk påvirke arbeidsmiljøet negativt, akkurat som for små. Det viktigtste er at man kartlegger hvilke funksjoner man trenger for å trives på jobb. Er det nok stillerom? Gode samhandlingssoner? Er akustikken og belysningen god? En grundig og inkluderende prosess har alt å si for et godt resultat.
De fleste av oss har større eller mindre motofrestillinger mot endring. Det er helt normalt. Denne motstanden bunner ofte i usikkerhet, så som arbeidsgiver har du alt å vinne på å minimere denne usikkerheten. Innvolver de ansatte i hvorfor det er ønskelig å gå bort fra cellekontor, og vær ærlig om både fordeler og ulemper. Det finnes mye forskning på hva som er potensielle utfordringer med åpent kontorlandskap, og det er mye det går an å gjøre for å kompensere for dette.
De ansatte er din viktigste ressurs når du skal gjøre en endring på arbeidsplassen. Ikke vær redd for å dele visjonen din! Ta medarbeiderne med fra start, og legg opp til medvirkning der det er tydelig hva de faktisk kan påvirke og hva som er bestemt. Lag egne arbeids- og styringsgrupper der de ansatte er inkludert, og sørg for god internkommunikasjon fra begynnelse til slutt.
Det beste stedet å starte er å gjennomføre en undersøkelse som gir dere fakta om tilstedeværelsen på kontoret. Vi har en tendens til å rapportere at vi er mer på kontoret enn det som egentlig er tilfelle, og diskusjonen blir bedre om både ledelse og arbeidstakere har felles virkelighetsopfatning.
Snakk om hva dere trenger
Med det som utgangspunkt kan dere sammen finne ut av hva som trengs for at kontoret skal oppleves som attraktivt – enten det er en bedre kaffemaskin og gode fellesarealer, bedre mulighet for konsentrasjon og støyskjerming – eller helt andre ting. Å la ting skure og gå for lenge er aldri lurt, og ofte viser det seg at mange ansatte ønsker at kontoret skal være en sosial og faglig møteplass.
Annetin Hurum, fagansvarlig interiørarkitekt
Annetin Hurum, fagansvarlig interiørarkitekt
Det er et paradoks at kontoret er designet for å jobbe, og hjemmet er designet for å bo i – likevel foretrekker folk å jobbe hjemme. Undersøkelser viser at det viktigste for oss med arbeidsplassen er å treffe andre folk. Så hvis mange jobber hjemme, blir det mindre attraktivt å gå på jobb. Så vi må finne lokkemidler for å dra de viktigte kollegaene tilbake til kontoret!

Annetin Hurum
Arkitektur og bygg