Skip to content

Suldal Bad

Suldal bad ligger opphøyd, på kanten av et landskapsplatå, med utsikt til fjord og fjell. Med inspirasjon i dette framskutte og dramatiske landskapet, har Asplan Viaks arkitekter utformet et bygg med skulpturelle kvaliteter. 

Bygningen er inspirert av topografien, med en todelt bygningskropp som tilpasses de omkringliggende landskapet. Det lavere volumet danner en base som løfter seg slakt og rommer inngangsparti, kafé og garderober. Over dette reiser det høyere volumet seg som et nytt fjell i landskapet, og huser svømmebasseng, stupetårn og vannsklie. Et mindre volum mot nord rommer velværebassenget og forsterker helheten.

Arkitekturen kombinerer grove, solide materialer som betong og sort trekledning med detaljer i farget mosaikk, avrundede bassengformer og store vindusflater. Interiøret er dempet i farger og materialer, med vann og lys som sentrale elementer. Tak med sedum og grønne uteområder binder bygningen til landskapet.

Suldal Bad er oppført etter passivhusstandard og utformet for både funksjonalitet og naturnær opplevelse.

Kontakt

Silje Marie Aukland

Arkitektur og bygg

Kompetanseområder

Det var et ønske at bygningen skulle uttrykke innholdet og hva man kunne forvente seg når man kom gående eller kjørende ned Eidssjøvegen fra Sand. Den todelte bygningskroppen er inspirert av Suldalsfjellene der terrenget trekkes opp på de skrå bygningselementene.

Anlegget består av to hovedvolumer. Et massivt, lavt volum danner en base som er forankret i platået og løfter seg slakt opp for å gi rom til inngangspartiet, kaféen og garderobene. Det høyreiste hovedvolumet reiser seg som et nytt fjell i landskapet, og gir rom for 25-metersbassenget, stupetårn, vannsklie og oppholdsarealer. Rause vindusflater gir god kontakt til de mektige omgivelsene. Velværebassengets volum, mot nord, føyer seg til de to hovedformene, som en knaus, og forsterker slektskapet til fjellandskapet utenfor. 

Materialene er naturlige og solide, i form av treverk og betong, både i interiør og eksteriør. De store vindusflatene mot syd, nyttiggjør naturlig solvarme. Vindusflatene gir god kontakt mellom badet og uteområde og gir gjestene mulighet for gløtt tvers gjennom bygget. Materialvalget og fargepaletten innendørs er mørk, rolig og dempet for å skape en intim atmosfære og framheve vannflatene, lyset og utsikten. Grov betong og sort trekledning danner en base for detaljer i farget mosaikkflis, avrundete bassengformer og sittebenker, kafemøblering og stupetårn i lys betong.  Det viktigste elementet i interiøret er likevel vannet og lyset.

Utomhusdelen bygger opp under arkitekturkonseptet og reflekterer småskalaen, intimiteten i anlegget og naturen rundt. Takflatene har sedumdekke og de grønne flatene knytter bygget sammen med landskapet.

Hele anlegget er på omtrent 2500 m² og inneholder blant annet 25-meters basseng med stupeanlegg ( 1,3 og 5m), terapi- og velværebasseng, barnebasseng, vannsklie, utendørs boblebad, badstue, klatrevegg, garderobeanlegg og kafe. 

Vannet holder 28 grader, med unntak av barnebasseng, verværebasseng og boblebad, som holder 32 – 38 grader.

Brukerne er lag- og foreninger, skole-elever, idrettsutøvere, mosjonister, fastboende og turister, barn, ungdom og eldre – ett badeanlegg for alle

badeanlegget er bygget til passivhusstandard.

Det er installert et eget varmegjenvinningsystem  og hovedvarmekilde er innvendig plassert luft/vann varmepumpe.

  • Leveranse: Skisseprosjekt til ferdigstillelse
  • Oppdragsgiver: Suldal Kommune
  • Tidsrom: 2013-2019
  • Størrelse: 2500 m2
  • Samlet prosjektkostnad: 126 000 000 NOK
  • Deltakende kontorer fra AV: Kristiansand, Skien, Sandvika og Trondheim

Flere prosjekter

Arkitektur

Vestsiden Sykehjem

Kongsgård Park

Illustrasjon av vannbehandlingsanlegg

Infrastruktur

Espeland vannbehandlingsanlegg

Arkitektur

Markeveien 1

Blomstereng med stedegne arter innenfor areal for Breeam

Landskapsarkitektur

Fløybyen

En badebrygge i tre med et lite sitteamfi og trapp ned til vannet. Foto: Asplan Viak

Landskapsarkitektur

Grilstad Marina

Dronebilde av Nye Langøyene viser en u-formet tilrettelagt badestrand i forkant av en gjennomgående gresslette, omgitt av løvskog. Utformet av landskapsarkitekter og et tverrfaglig teamFoto: Asplan Viak/Jostein Thorvaldsen

Landskapsarkitektur

Nye Langøyene

Hoppbakkene i Granåsen idrettsanlegg med snø

Arkitektur

Granåsen idrettspark