Kvikktest Pedersgata
Bærekraftstrategi nedenfra med SØM

Mange strever med å få medvirkning i byutviklingsprosjekter inn i et beslutningsrelevant og konstruktivt spor. Bærekraftsarbeid overlates til ekspertene, mens interessenter står på utsiden og bidrar til høyt konfliktnivå. Vi har derfor utarbeidet metoden «Bærekraftstrategi nedenfra med SØM».
I 2024 fikk Asplan Viak gjennom prosjektet «Kvikktest Pedersgata» mulighet til å teste ut en ny metode som kan gjøre at de som bor og arbeider et sted kan være med å definere mål og tiltak for en bærekraftig stedsutvikling.
Som en del av de treårige innovasjonsprosjektet New European Bauhaus Stavanger (NEB-STAR), har Stavanger arrangert flere kvikktest-konkurranser. En kvikktest er et eksperiment der man kan kan få testet ut nye løsninger i virkeligheten over en begrenset periode. Med Kvikktest Pedersgata ønsket kommunen å finne nye måter å gjøre Pedersgata-området mer inkluderende, bærekraftig og attraktivt. Inntil fem prosjekter ville kunne få støtte til å teste ut sin idé.
Som vinner av Kvikktest-konkurransen fikk Asplan Viak mulighet til å teste et nytt konsept for bærekraftig stedsutvikling ved hjelp av bærekraftverktøyet SØM. Metoden går ut på å samle eksperter, eiendomsutviklere og «vanlige folk» til verksteder, hvor de utarbeider bærekraftstrategier med mål og konkrete tiltak under faglig rådgivning.
Å benytte metoden bidrar til å identifisere enighetspunkter mellom ulike interessenter, hjelper til med å rydde opp i misforståelser og eventuelt identifisere reell uenighet. Metoden reduserer konfliktnivå og dermed risiko i prosjektet, og kan derfor være en rimelig investering i tidligfase.
![false,[
class =>
absolute left-1/2 top-1/2 block w-full -translate-x-1/2 -translate-y-1/2,]](https://www.asplanviak.no/content/uploads/2025/04/IMG_5446-1600x900.jpg)
Arbeidsverksted om Jammerdalen (foto: Asplan Viak)
![false,[
class =>
absolute left-1/2 top-1/2 block w-full -translate-x-1/2 -translate-y-1/2,]](https://www.asplanviak.no/content/uploads/2025/04/IMG_5432-1600x900.jpg)
Arbeidsverksted om Jammerdalen (foto: Asplan Viak)
![false,[
class =>
absolute left-1/2 top-1/2 block w-full -translate-x-1/2 -translate-y-1/2,]](https://www.asplanviak.no/content/uploads/2025/04/IMG_6071-1600x900.jpg)
Arbeidsverksted om Jammerdalen (foto: Asplan Viak)
![false,[
class =>
absolute left-1/2 top-1/2 block w-full -translate-x-1/2 -translate-y-1/2,]](https://www.asplanviak.no/content/uploads/2025/04/IMG_5448-1600x900.jpg)
Arbeidsverksted om Jammerdalen (foto: Asplan Viak)
![false,[
class =>
absolute left-1/2 top-1/2 block w-full -translate-x-1/2 -translate-y-1/2,]](https://www.asplanviak.no/content/uploads/2025/04/IMG_5478-1600x900.jpg)
Arbeidsverksted om Jammerdalen (foto: Asplan Viak)
![false,[
class =>
absolute left-1/2 top-1/2 block w-full -translate-x-1/2 -translate-y-1/2,]](https://www.asplanviak.no/content/uploads/2025/04/IMG_6113-1600x900.jpg)
Arbeidsverksted om Jammerdalen (foto: Asplan Viak)
Utviklingen i Pedersgata har vært preget av konflikt og polarisering. Målet med å teste ut SØM nedenfra her, var å se om vi kan bidra til å demokratisere hvordan vi utvikler steder, og få innbyggere og andre som ikke er eksperter til å ta eierskap bærekraft. Lykkes vi her, kan vi lykkes overalt.
To arbeidsverksteder ble gjennomført på Stavanger kunsthall. Her deltok barn, ungdomsskoleelever, beboere, næringsdrivende, kommunen, velforeninger og utviklere med tilknytning til Pedersgata-området i på Storhaug i Stavanger. I verkstedene skulle man bli enstemmige om mål og tiltak for hvordan nabolaget Jammerdalen i Pedersgata-området skal forvaltes på en bærekraftig måte.
Resultatet av verkstedene ble presentert i form av en plakat «Bærekraftstrategi for Jammerdalen». Plakaten ble tatt godt imot av deltakerne, og har blitt presentert i lokalavisa og for byutviklingsutvalget i Stavanger kommune.