Vi tilbyr kurs i blågrønn faktor
Nå innfører mange kommuner Norsk standard for blågrønn faktor. Dette er et verktøy som sikrer at natur og klima blir tatt hensyn til når områder bygges ut.
Asplan Viak har jobbet med blågrønn faktor i både små og store prosjekter i Kommune-Norge siden 2014, og bidro i arbeidet med å utarbeide standarden for blågrønn faktor for Standard Norge, som kom i 2020.
Blågrønne verdier og tematikk
Etter å ha jobbet med blågrønn faktor sammen med mange kommuner, er erfaringen at bruk av dette verktøyet langt på vei fører til flere, bedre og mer varierte blågrønne verdier i prosjektene.
– Likevel favner ikke verktøyet alle aspekter som må med for å ivareta helhetlig overvannshåndtering, levesteder for planter og dyr og fellesskap og opplevelser for mennesker. Eksempelvis gir blågrønn faktor poeng for å holde av areal til åpne overvannstiltak, men stiller ikke krav til dimensjonering eller at tiltakene fungerer sammen. Standarden stiller heller ikke krav til hva slags planter som brukes i anlegget. Det betyr at fremmedarter som kan være skadelige for norsk natur, dersom de sprer seg ut av anlegget, gir like høy score som stedegne planter. Disse manglene er viktige å være klar over for å sikre at blågrønn faktor faktisk fører til blågrønne kvaliteter for klima, natur og mennesker, sier Taran Aanderaa, fagansvarlig for overvann i Asplan Viak.
Derfor har Asplan Viak utviklet et kurs som omfatter både verktøyet blågrønn faktor og blågrønne verdier. Det tar for seg praktisk bruk av regnearket i blågrønn faktor, men også hva som skal til for å sikre faktisk blågrønn kvalitet. Dette krever samarbeid på tvers av flere avdelinger i kommunene.
– Gjennom tematiske innlegg om overvann, natur, klimagassutslipp, lokalklima og sosial bærekraft, drøfter vi hvilke muligheter og begrensninger som ligger i bruk av blågrønn faktor, og illustrerer med tips og prosjekteksempler. Lengde og vinkling på kurset tilpasses etter de lokale forutsetningene i den enkelte kommune, og det legges opp til interaksjon og dialog med deltagerne for å løfte aktuelle lokale problemstillinger. Vi tilbyr også enkeltforedrag om samme tematikk, sier hun.
Hva er blågrønn faktor?
Ifølge statlige planretningslinjer for klima- og energiplanlegging og klimatilpasning er blågrønn faktor «et viktig virkemiddel i kommunenes arbeid med å ivareta og utvikle grøntområder og dermed oppfylle statlige forventninger om aktivt arbeid mot FNs bærekraftsmål (spesifikt mål nummer 11, 13 og 15) og naturbaserte løsninger for klimatilpasning».
Verktøyet benyttes i en tidlig fase av utbyggingsprosjekter til å kvantifisere blå og grønne elementer. Det gjøres ved å sette en tallverdi på vegetasjon og vannelementer som regnbed, trær, grønne vegger, grønne overflater med mer. Verdiene summeres opp til en totalscore for hele området eller tomta. Ofte fastsetter kommunen en minimumsfaktor som skal oppfylles ved utbygging.
Ta gjerne kontakt med oss dersom du er interessert i å vite mer om kurset!
Bildet i topp: Takflatene må ofte tas i bruk for å sikre en høy score innen blågrønn faktor. På taket av Vega scene håndteres overvann tilsvarende en 20-års nedbørshendelse, samtidig som det er tilrettelagt som levested for planter, fugl og insekter som hører hjemme i og rundt Oslo. (Foto: Åse Holte)