Naturen som hage

Med en god plan kan fellesarealet på hyttefeltet eller i borettslaget bli både vilt og vakkert – og lettstelt.
Ofte skal det ikke så mye til for å få et velfungerende fellesareal som hører til naturen.
– Folk flest er mer bevisst på naturkrisen enn før, og ønsker å gjøre en innsats for å ta vare på naturen som den er, sier Gry Ellen Ringstad, landskapsarkitekt i Asplan Viak.
– Ikke minst hyttefolk setter pris på og ønsker å ta vare på naturen i området der de har hytte. Og mange ønsker å ha naturlige enger for pollinerende insekter i fellesområder i borettslag og sameier. Det gjør også behovet mindre for dugnader for at det skal se trivelig ut, sier Ringstad.
Det mange kanskje ikke har nok kunnskap om, er hvordan de selv kan gjøre mye med de eiendommene de forvalter.
Naturlige planter
Dugnadene kan bli enklere hvis noen utearealer får vokse til og fungere som natur igjen. Men det kan være vanskelig å plante riktige arter uten å ha det landskapsarkitektene kaller en god skjøtselsplan.
Ofte kan det oppstå utfordringer i et nyanlagt hytte- eller boligområde der terreng er sprengt eller gravd bort og planert. Hvordan plante slik at det blir fint både på kort og lang sikt, og uten at det krever for mye vedlikehold? Og hvordan unngå de fremmede artene som kan ødelegge for de som alltid har vært der?
– Riktig nyplanting kan dreie seg om å plante noe som hører til der, noe som ikke sprer seg til naturen, og gjerne noe som også blomstrer lenge og er pollinatorvennlig, sier Ringstad.

Hvordan ta vare på fellesarealene på hyttefeltet eller i borettslaget på en naturlig måte, uten at det krever for mye arbeid? Landskapsarkitekt Gry Ellen Ringstad har svarene.
– Mange hogger ned trær for å få utsikt, men etter hogst skyter det opp arter som blir et større vedlikeholdsproblem. Det er smartere å justere litt ved å beskjære og tynne, eventuelt å felle noen trær, men ikke de gamle trærne som er tilpasset naturen på stedet, sier Ringstad.
Både i skogkanten, på fjellet og ved kysten er det naturverdier som er ekstra viktige å ta vare på under graving og bygging. Hvis naturverdiene har blitt ødelagt, går det an å få dem tilbake gjennom naturrestaurering, understreker hun.
![false,[class => block h-full w-full]](https://www.asplanviak.no/content/uploads/2025/04/31_Dalabekk__Naerbo_Foto_Arkitekturfoto_ved_Sindre_Ellingesen__K8A0765-69-1600x900.jpg)
– Hvis du vil ha ferie når du skal på hytta, er det godt å ha velfungerende fellesområder. Du får den beste hagen ved å passe på naturen, sier landskapsarkitekt Gry Ellen Ringstad. Foto: Sindre Ellingsen
Vi bidrar gjerne!
Landskapsarkitektene i Asplan Viak hjelper gjerne til med å lage skjøtselsplaner for fellesarealer i hytte- og boligfelt. Da legger de blant annet vekt på
- å bevare naturverdier og utsikt
- riktig nyplanting
- tiltak mot fremmede arter
- å gjøre dugnadene enklere
– Vi starter med en kartlegging og eventuelt en befaring på stedet. Asplan Viak har kontorer over hele landet, så vi kan enkelt nå de fleste områder. Når vi har fått høre hva kunden ønsker og sett på hva som egner seg eller er mulig, lager vi en plan for et velfungerende, naturlig fellesareal, sier Ringstad.
– Kontakt oss gjerne for et uforpliktende tilbud!
Gry Ellen Ringstad
Analyse, plan og landskap