Asplan Viak er norsk forhandler av LCA-programvaren SimaPro. SimaPro er det mest brukte programmet for å gjennomføre livsløpsvurderinger (LCA). Det er sektor-uavhengig og kan brukes til å analysere miljøbelastningen til alle typer produkter, prosjekter, tjenester og prosesser.
En av de aller viktigste egenskapene som det er lagt vekt på i utviklingen av SimaPro er transparens i modelleringsvalg og data, noe som gir mulighet til å gjennomføre analyser av høy faglig kvalitet.
Utvikleren Pre Consultants i Nederland har mer omfattende sider dedikert til programmet.
Modellering
Modellering i SimaPro baserer seg på enhets-prosessprinsippet, hvor data legges inn for ulike prosesser, for en gitt enhet output av prosessen. Fordelingsnøkler mellom ulike produkter som produseres i samme prosess, og eventuell substitusjon av bi-produkter kan også legges til enkelt. Videre defineres innsatsfaktorer til prosessen (materialer, energi, prosessering, avfallsbehandling) og utveksling mellom naturen og prosessen (uttak av råmaterialer, utslipp).
Prosessene man modellerer kan basere seg på innsatsfaktorer fra en database, eller andre prosesser man har modellert tidligere. På denne måten bygges en transparent og fleksibel modell som muliggjør avansert og transparent analyse av miljøpåvirkning, og gjør det enkelt for andre å bruke og forstå systemet senere.
Programmet legger blant annet til rette for omfattende parametrisering, både på prosess-, prosjekt- og databasenivå. En parametrisert modell gjør det langt mer effektivt å gjennomføre sensitivitetsanalyser. Sensitivitetsanalyser, hvor man varierer usikre forutsetninger i analysen, er en viktig og nødvendig del av de fleste komparative LCA-studier.
Hvis man ønsker kan man legge inn estimat for usikkerhet for alle utslipp og innsatsfaktorer, slik at man i analysen kan estimere total usikkerhet i resultatene, eller hvor sannsynlig det er at et alternativ er bedre enn et annet i komparative analyser. En slik funksjonalitet er SimaPro alene om å ha.
Analyse
SimaPro gjør det enkelt å analysere og tolke resultatene av et modellert system. I tillegg til å vise totale resultater for hver type miljøpåvirkning for en gitt analyse-enhet, kan resultatdataene også brytes ned på hvilke prosesser eller hvilke utslippstyper som bidrar mest til den aktuelle miljøpåvirkningen.
En annen super-nyttig funksjonalitet når man skal analysere og tolke prosesser, er den såkalte «nettverksvisningen». Denne visningen viser bidrag til en type miljøpåvirkning, fra ulike underliggende prosesser, i form av et Sankey-diagram. Denne visningen er veldig nyttig for å forstå resultatene fra, samt å kvalitetssjekke modellen sin. Figuren under viser et eksempel for klimapåvirkning fra 1 km passasjertransport med en medium størrelse personbil.
Hvis man har modellert prosessene med estimater for usikkerhet er det mulig å gjennomføre usikkerhetsanalyser (Monte Carlo analyse) og få frem sannsynlighetsfordeling for miljøpåvirkningen innen de ulike kategoriene. En annen meget nyttig mulighet er at man kan estimere hvor sannsynlig det er at en løsning er bedre enn en annen løsning, gitt de underliggende usikkerhetene i data.
Under har vi sammenliknet en personbil med EURO4 og EURO5 godkjenning i forhold til påvirkning på klima. Figuren viser at, gitt de underliggende usikkerhetene i utslippsdata i verdikjeden til transportprosessene, er det ca 80% sannsynlig at bilen med EURO5-godkjenning har bedre klimaytelse enn den med EURO4.
Sensitivitetsanalyser gjøres veldig enkelt, konsistent og effektivt gjennom bruk av variable parametere i modellen. Man kan sette opp ulike kombinasjoner av forutsetninger ved siden av hverandre i en «calculation setup» og på den måten sjekke hvor sensitive resultatene er for ulike metodiske valg. Dette er en obligatorisk del av de fleste LCA-studier. For store sett med parametere, eller veldig mange scenarioer som skal sammenliknes, kan man bruke muligheten til å hente parameterverdier fra excel, gjennom «parameter parsing»-funksjonen.
Dokumentasjon
Det er rubrikker for tekstlig dokumentasjon av alle prosjekter og prosesser. Spesielt er god bruk av tekstdokumentasjon for prosesser nyttig når prosessen skal gjenbrukes i andre prosjekt senere, eller brukes av andre personer.
Datautveksling
SimaPro gjør det mulig å utveksle data med andre brukere av SimaPro gjennom eksport og import av CSV-filer, eller eventuelt også ved eksport og import av SimaPro databasefiler.
SimaPro-lisensene Power User, Expert User, Business User og Educational PhD inkluderer (fra juli 2018) tilleggspakker for datautveksling:
Report Maker: Dette programmet gjør det mulig med direktekoblinger mot MS Word og Excel, slik at resultater kan oppdateres automatisk i disse verktøyene, uten å måtte manuelt eksportere dem fra Simapro.
Share and Collect: Disse er web-baserte verktøy som muliggjør deling av LCA-baserte scenarier til interessenter som har bruk for dem, samt innsamle data fra leverandører og andre interessenter. Share gjør LCA-resultater lett tilgjengelige, oversiktlige og intuitive, også for personer uten LCA-kunnskap, og det kan legges inn muligheter for brukerne å variere parametere og se effekten det vil ha på resultatene. Verktøyet legger gjennom dette til rette for en effektiv deling av dine LCA-resultater, og gi grunnlag bærekraftig produktutvikling og faktabasert beslutningstaking for bærekraftighet. Collect inneholder en modul for spørreundersøkelser, som er nyttig når man skal samle inn data fra et større antall kilder.
Databaser
Simapro kommer ferdig levert med verdens ledende LCA-database Ecoinvent i 3 ulike versjoner. De tre versjonene er knyttet til såkalte allokeringsvalg i prosessene. Ecoinvent-databasen oppdateres jevnlig med nye og bedre data, og omfatter flere titusener med prosesser og produkter.
Databasen er også levert i såkalt enhetsprosess-format. Det vil si at man kan gå inn i enhver prosess og se hvilke innsatsfaktorer som inngår for å levere en enhet ut av prosessen. Dette er en fordel hvis man skal gjenbruke data fra databasen i ny modellering, eller ønsker å undersøke nærmere hvilke prosesser som bidrar til mest miljøbelastning, når man analyserer et allerede modellert system (se funksjoner).
Uten å ha en god og transparent LCA-database i bakgrunnen er det nesten umulig å gjennomføre en LCA av god kvalitet.
En rekke databaser er inkludert i Simapro:
Det finnes i tillegg andre databaser som kan kjøpes av tredjepart i SimaPro-format:
Metoder for konvertering av utslipp til miljøbelastning som er inkludert omfatter blant annet:
Det er også enkelt å definere sine egne metoder eller velge kombinasjoner av påvirkningskategorier fra flere ulike metoder.
Det er mulig å kjøpe SimaPro for akademisk-/utdanningsbruk eller profesjonell bruk. Betingelsen for kjøp av utdanningslisens er at den brukes til undervisningsformål eller som et verktøy i et PhD-prosjekt. All annen bruk krever en bedriftslisens.
Simapro for bedrifter kommer i tre ulike versjoner:
En oversikt og sammenlikning av funksjoner finnes her.
Det er mulig å kjøpe 1 års midlertidig versjon av følgende lisenser PhD, Faculty, Power User og Expert User De kommer også med muligheten for flerbrukerversjoner, hvor mange brukere sømløst kan jobbe på en felles database og felles prosjekter. Ved å ha programmet installert på en terminalserver er det enkelt å la mange mennesker få tilgang til å bruke programmet, samtidig som en person har ansvar for å vedlikeholde den felles databasen og administrere brukerrettigheter. Dette er en meget stabil og god løsning.
For utdanning er det tre versjoner som er mulig å bestille:
En oversikt og sammenlikning av funksjoner finnes her.
Priser
Prisene på programmet endres jevnlig så vi anbefaler å ta kontakt med Simapro-ansvarlig på kontaktskjemaet til høyre for et oppdatert pristilbud og gode råd om hvilken versjon som passer for ditt bruk.
Add-ons
For å gjøre det enkelt å utarbeide og utveksle informasjon mellom Simapro og office-programmer, har Pre laget et tilleggsprogram som heter «report maker». Dette programmet gjør det mulig med direktekoblinger mot word og excel, slik at resultater kan oppdateres automatisk i disse verktøyene, uten å måtte manuelt eksportere dem fra Simapro. Report maker bestilles på samme måte som Simapro, ved å ta kontakt på skjemaet til høyre på denne siden.
På sidene til Simapro ligger det også mulighet til å kjøpe flere nyttige småverktøy og tjenester. Se mer om det her.
Christian Solli
Fagsjef LCA og klimaregnskap, Trondheim
T: +47 915 67 304
E: christian.solli@asplanviak.no