Ureddplassen blir en storslått turistvegsopplevelse for reisende i nord. Med ny parkering, nytt toalett og en spektakulær utsiktsterrasse tett på storhavet.

Ureddplassen inngår som et av syv stoppesteder langs nasjonal turistveg Helgelandskysten og ligger i Gildeskål kommune. Plassen, som nå har fått en omfattende oppgradering, har alltid vært et stoppested for reisende og fastboende pga den vidstrakte utsikten innover i fjorden, mot Storhavet, Fugløya, Lofotveggen og horisonten. Vintertid finnes det knapt et vakrere sted å se nordlyset, og om sommeren er det et fantastisk sted å oppleve midnattssola.
 
Ureddplassen er også et minnested. Et monument ble i 1986 reist til minne om de omkomne etter at ubåten Uredd gikk på ei mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig. Ubåten var på vei mot Gildeskål med agenter fra Kompani Linge som skulle videre til Sulitjelma for å utføre en sabotasjeaksjon mot kraftverket ved gruvene.
 
Prosjektkategori Rasteplass
Kompetanseområder Landskapsarkitektur
Lokasjon Kystriksveien, Gildeskål kommune
Oppdragsgiver Statens vegvesen
Tidsrom 2016 - 2018
Samarbeidspartnere • Landskapsarkitekt: Landskapsfabrikken AS • Arkitekt: Haugen/Zohar Arkitekter AS • Ingeniør: K.Apeland AS • Teknikk: Sweco AS • Entreprenør: Moldjord bygg og anlegg AS • Betong: Nordland Betong, avdeling Meløy
Foto: Steinar Skaar
Foto: Steinar Skaar
Foto: Steinar Skaar
Foto: Steinar Skaar
Foto: Lars Grimsby
Foto: Lars Grimsby
Foto: Steinar Skaar
Foto: Steinar Skaar
Foto: Steinar Skaar
Foto: Steinar Skaar

Relatert innhold

<p>Foto: Sindre Ellingsen</p>
Prosjekt

Randesund hageby

Les mer
Kristian Augusts gate 13 setter norgesrekord for ombruk. Kontorbygget kan endre alle forutsetninger for ombruk. Foto: Kyrre Sundal
Nyhet

Hederspris til banebrytende ombruksprosjekt

Les mer
Nohrcon har nominert Høgskolen på Vestlandet til årets skolebygg 2021. Foto: Ingrid Holm Andersen
Nyhet

Høgskulen på Vestlandet kan bli årets skolebygg 2021

Les mer
Asplan Viak har fått oppgaven med å utforme gater og byrom i bykjernen av Sandvika. Foto: Asplan Viak.
Nyhet

- Dette er den viktigste byromsutviklingen i Bærum!

Les mer