Sandnessjøen bad og kulturhus ligger i sentrum av byen, ved kaia og med flott utsikt over havet. Asplan Viaks rolle i prosjektet har vært utomhusanlegget, noe som inkluderer veg, VA og elektro i tillegg til landskapsarkitektur.


Storslagen utsikt og bredt publikum
Det nye bad og kulturhuset ligger med flott utsikt mot hav og fjell, bl.a. «De syv søstre». Senteret rommer svømmehall, kino, auditorium, galleri, i tillegg til bibliotek og øvingsrom. Publikum kommer fra hele regionen.

Utomhusanlegget kobles godt sammen med bygget via den store glassfasaden, som forsterker forholdet mellom funksjonene inne og ute. På gateplan er det valgt et stilrent og minimalistisk uttrykk. Materialer som er brukt rundt bygget er hovedsakelig gatestein, betong og enkle, svartlakkerte gatemøblement. Samtidig finner man på utvalgte steder utsmykninger, som bugnende blomsteroppsatser.

Grønne bølger
En utfordring i prosjektet var å sikre et grønt og friskt innslag i det grå havnemiljøet. Resultatet ble en leken, liten lommepark, med de karakteristiske grønne gressbølgene, som treffer som dønninger innover bygningsfasaden. 

De grønne bølgene bukter seg mykt rundt byggets nordøstre side og er resultatet av en lengre prosess. Asplan Viak måtte løse flere utfordringer, som at man hadde et begrenset uteareal som vendte rett mot veg- og havneområder, samt store terrengforskjeller som måtte forseres: Nødutganger høyt oppe på den store bygningen, måtte kobles sammen med gatenivået nedenfor. I tillegg måtte man plassere en vendehammer for større kjøretøy på byggets driftsside. Bad og kulturhuset behøvde også en representativ atkomst og Asplan Viak benyttet muligheten til å tilføre en grønn lunge i de grå omgivelsene.

Terrenget ble etablert oppover fasaden, mot byggets nødutganger, og ble sådd til med gress. Bølgeformene skulle være presise, men myke og avrundede. Gressbølgene binder bygget sammen med omgivelsene, samtidig som bølgene rent praktisk sikrer trygge rømningsveier på terreng og sikre driftskjøretøy tilgang til fasaden. 

Inkluderende sittekant
Der hvor bølgeformen skaper store og små lommer, er det tilrettelagt for opphold langs den lange, betongstøpte sittekanten. Betongmuren, med sin buktende form, byr på sitteplass for mange om gangen under trærne.

Luftige, men hardføre bjørketrær, som tåler nordnorsk klima, myker opp overgangen mellom den skrape, hvite fasaden og omgivelsene.
 

Prosjektkategori Parker og byrom
Kompetanseområder Landskapsarkitektur
Lokasjon Sandnessjøen, Alstahaug kommune, Nordland
Leveranse Detaljprosjekt
Oppdragsgiver Alstahaug kommune
Fagområder LARK, RIV, RIVA og RIE
Tidsrom 2015
Størrelse 8000 m2
Samarbeidspartnere L2 arkitekter AS
Utmerkelser Publisert i Arkitektur N. og Nordic Architecture
Foto: Alstahaug kommune
Foto: Alstahaug kommune
Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak
Illustrasjonsplan: Asplan Viak
Illustrasjonsplan: Asplan Viak

Relatert innhold

<p>Foto: Sindre Ellingsen</p>
Prosjekt

Randesund hageby

Les mer
Kristian Augusts gate 13 setter norgesrekord for ombruk. Kontorbygget kan endre alle forutsetninger for ombruk. Foto: Kyrre Sundal
Nyhet

Hederspris til banebrytende ombruksprosjekt

Les mer
Nohrcon har nominert Høgskolen på Vestlandet til årets skolebygg 2021. Foto: Ingrid Holm Andersen
Nyhet

Høgskulen på Vestlandet kan bli årets skolebygg 2021

Les mer
Asplan Viak har fått oppgaven med å utforme gater og byrom i bykjernen av Sandvika. Foto: Asplan Viak.
Nyhet

- Dette er den viktigste byromsutviklingen i Bærum!

Les mer