Ny barneskole på Brekstad der Asplan Viak vant den innledende designkonkurransen, og har fulgt prosjektet fra anbudsfase til detaljprosjektering.

Bygningskroppen har en planløsning som sikrer godt miljøregnskap og effektiv arealbruk med mange muligheter for sambruk av funksjoner. Skolen huser 280 elever fra 1. til 7.trinn.  I 2. etasje har hvert at trinnene to baser (klasserom) med tilhørende grupperom. På bakkeplan finner man undervisningsarealer for spesialfag, kantine og administrasjon. Sentralt i bygget er et vrimleareal, «hjerterommet», som er åpent helt opp til taket med overlys fra alle himmelretninger. 2. etasje krager ut over 1.etasje i store deler av fasaden, slik at man får mye overbygd uteareal i et vindfullt og fuktig lokalklima.

Hovedkonstruksjonen består av både plasstøpt og prefabrikkert betong i søyler og vegger, samt etterspente dekker for reduserte dekketykkelser. Fasadene består av beiset trekledning i 1.etasje, og sementbaserte plater, lagt i grid med overlegg, i 2.etasje.

I interiøret er det utstrakt bruk at tre på Brekstad skole. Tre som materiale er levende; det puster, det absorberer lyd og det har en levende glød som spiller fint mot klassisk moderne overflater som malt gips, metall, og polert betong. Tre er et materiale barn «kjenner seg igjen i»; det er godt å ta på, sitte på, og det er gjenkjennelig. Bruken av tre i prosjektet er kanskje mest fremtredende på to relativt store spilekledde volum i «hjerterommet» i skolen; allrommet for mingling, lek og bevegelse til og fra. De to volumene består av skrå spilekledde flater der nær sagt ingen står i lodd. På denne måten er ønsket at de skal fremstå mer som skulpturer enn bokser i rommet, og at de skal trigge både nysgjerrighet og formsans.

Prosjektkategori Undervisningsbygg
Kompetanseområder Arkitektur
Lokasjon Brekstad, Ørland kommune
Leveranse Arkitekturprosjektering alle faser
Oppdragsgiver Einar Brekstad AS
Fagområder ARK, LARK, IARK
Tidsrom 2017-2018
Størrelse 4600 m2
Samarbeidspartnere Ørland Kommune, Norconsult
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no
Foto: Synlig.no

Relatert innhold

<p>Foto: Sindre Ellingsen</p>
Prosjekt

Randesund hageby

Les mer
Kristian Augusts gate 13 setter norgesrekord for ombruk. Kontorbygget kan endre alle forutsetninger for ombruk. Foto: Kyrre Sundal
Nyhet

Hederspris til banebrytende ombruksprosjekt

Les mer
Nohrcon har nominert Høgskolen på Vestlandet til årets skolebygg 2021. Foto: Ingrid Holm Andersen
Nyhet

Høgskulen på Vestlandet kan bli årets skolebygg 2021

Les mer
Asplan Viak har fått oppgaven med å utforme gater og byrom i bykjernen av Sandvika. Foto: Asplan Viak.
Nyhet

- Dette er den viktigste byromsutviklingen i Bærum!

Les mer