Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

01

Foto: Alstahaug kommune
Foto: Alstahaug kommune

02

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

03

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

04

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

05

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

06

Illustrasjonsplan: Asplan Viak
Illustrasjonsplan: Asplan Viak

07

Sandnessjøen bad og kulturhus

Prosjektkategori

Parker og byrom

Lokasjon

Sandnessjøen, Alstahaug kommune, Nordland

Tidsrom

2015

Utmerkelser

Publisert i Arkitektur N. og Nordic Architecture

Om prosjektet

Sandnessjøen bad og kulturhus ligger i sentrum av byen, ved kaia og med flott utsikt over havet. Asplan Viaks rolle i prosjektet har vært utomhusanlegget, noe som inkluderer veg, VA og elektro i tillegg til landskapsarkitektur.


Storslagen utsikt og bredt publikum
Det nye bad og kulturhuset ligger med flott utsikt mot hav og fjell, bl.a. «De syv søstre». Senteret rommer svømmehall, kino, auditorium, galleri, i tillegg til bibliotek og øvingsrom. Publikum kommer fra hele regionen.

Utomhusanlegget kobles godt sammen med bygget via den store glassfasaden, som forsterker forholdet mellom funksjonene inne og ute. På gateplan er det valgt et stilrent og minimalistisk uttrykk. Materialer som er brukt rundt bygget er hovedsakelig gatestein, betong og enkle, svartlakkerte gatemøblement. Samtidig finner man på utvalgte steder utsmykninger, som bugnende blomsteroppsatser.

Grønne bølger
En utfordring i prosjektet var å sikre et grønt og friskt innslag i det grå havnemiljøet. Resultatet ble en leken, liten lommepark, med de karakteristiske grønne gressbølgene, som treffer som dønninger innover bygningsfasaden. 

De grønne bølgene bukter seg mykt rundt byggets nordøstre side og er resultatet av en lengre prosess. Asplan Viak måtte løse flere utfordringer, som at man hadde et begrenset uteareal som vendte rett mot veg- og havneområder, samt store terrengforskjeller som måtte forseres: Nødutganger høyt oppe på den store bygningen, måtte kobles sammen med gatenivået nedenfor. I tillegg måtte man plassere en vendehammer for større kjøretøy på byggets driftsside. Bad og kulturhuset behøvde også en representativ atkomst og Asplan Viak benyttet muligheten til å tilføre en grønn lunge i de grå omgivelsene.

Terrenget ble etablert oppover fasaden, mot byggets nødutganger, og ble sådd til med gress. Bølgeformene skulle være presise, men myke og avrundede. Gressbølgene binder bygget sammen med omgivelsene, samtidig som bølgene rent praktisk sikrer trygge rømningsveier på terreng og sikre driftskjøretøy tilgang til fasaden. 

Inkluderende sittekant
Der hvor bølgeformen skaper store og små lommer, er det tilrettelagt for opphold langs den lange, betongstøpte sittekanten. Betongmuren, med sin buktende form, byr på sitteplass for mange om gangen under trærne.

Luftige, men hardføre bjørketrær, som tåler nordnorsk klima, myker opp overgangen mellom den skrape, hvite fasaden og omgivelsene.