Om prosjektet
I 1958 åpnet Båthallen med tradisjonsbåter fra hele kysten og utstillinger om norsk sjøfart i seilskutetiden. Nå får det triangelformede bygget full rehabilitering, oppgradering og ombygging, samt ny permanent utstilling om kystkultur og tradisjonsbåter inkludert arkeologisk båtfunn fra Bjørvika. Hallen har ca. 870 kvm netto utstillingsareal fordelt på første etasje og mesaninen.
Norsk Maritimt Museum (NMM) ønsket å rehabilitere og oppgradere Båthallen ute på Bygdøy. Båthallen er Norsk Sjøfartsmuseums første bygning og utstillingshall på Bygdøynes. Den er på flere måter et symbolbygg for NMM, for ved siden av å markere starten på museets tilværelse på Bygdøynes rommet det også hovedstammen i dets samlinger.
Formålet med prosjektet er å gi museet en nyere og bedre hall for utstillinger. For å bevare de gamle båtene som skal stilles ut er det strenge krav til klimatisering. Dette løses ved å etterisolere bygget og installere nytt klimaanlegg for å holde orden på relativ fuktighet i bygget som skal ligge mellom 40-60 %. Fasaden mot nordøst er oppgradert med moderne glass som har god isolasjonsevne og har skjerming som beskytter utstillingen mot UV-stråling. For å beskytte bygningsmassen under utførelsesfasen ble stillaset bygget med en tak-over-tak-løsning, slik at regn ikke kom inn i bygget.
Prosjektet er utført som en samspillsentreprise som sørger for at entreprenøren sammen med oppdragsgiver og oppdragsgivers prosjekterende deltar aktivt i planlegging og optimalisering av løsninger ut fra museets behov. Dermed vil alle parters erfaring og kompetanse bli en del av prosjektet på et tidligst mulig stadium hvor prosjektet reelt kan påvirkes i størst mulig grad.
Asplan Viak har bidratt som prosjektleder for rehabilitering/bygg. Sammen med rådgivere, arkitekter og entreprenør i prosjektet har de ulike faggruppene utarbeidet planer for rehabiliteringen av bygget. Den rehabiliterte Båthallen vil eksteriørmessig være lik byggets opprinnelige utførelse.
Når den nye utstillingen om kystkultur åpner i Båthallen, skal den bli en ny og lett tilgjengelig attraksjon for alle besøkende til Bygdøynes.