Foto: Monica Jenssen
Foto: Monica Jenssen

01

Foto: Monica Jenssen
Foto: Monica Jenssen

02

Foto: Monica Jenssen
Foto: Monica Jenssen

03

Foto: Monica Jenssen
Foto: Monica Jenssen

04

Foto: Monica Jenssen
Foto: Monica Jenssen

05

Strand kårbolig

Prosjektkategori

Rehabilitering og tilbygg

Lokasjon

Svene, Kongsberg.

Tidsrom

2016-2017

Om prosjektet

På gården Strand i Flesberg kommune utenfor Kongsberg, ønsket gårdeier å rehabilitere det gamle våningshuset i laftet tømmer og sette det i stand til en moderne og god kårbolig.


Ideen var å leie ut bygget til kunder/samarbeidspartnere og liknende, som kommer på besøk til stedets virksomhet i testsenteret på låven (paret på gården driver et selskap som utvikler ny og bærekraftig teknolgi innen nitrogen). På sikt ønsker de selv å flytte inn i kårboligen og la unge krefter i familien ta over driften av gården.

Det gamle laftehuset var i dårlig forfatning innvendig, mens fasaden var velholdt og fin. Laftestokkene var dekket med sort tjære på utsiden, noe som har beskyttet treverket mot utvendig råte. Innvendig var stokkene ubehandlet (foruten gammel tapet i deler av huset), og flere steder var det partier som måtte byttes ut/restaureres. Det var også store åpninger mellom stokkene, så et minimumskrav var å tette veggene på en forsvarlig måte. Det var overhodet ikke noe gulv inne i huset; man sto rett på bakken/jorden. Og «taket» mellom 1. etasje og loftet var kun etablert i en ende av huset og var forfallent.

Oppdragsgiver hadde klare forventninger til hva det gamle huset skulle inneholde av funksjoner og fasiliteter, men det viste seg tidlig at det ikke ville bli plass til både stort, lyst kjøkken, 2 separate soverom, bad med dusj, vaskerom, toalett, gjesterom på loftet med eget toalett og dusj og stor stue med peis. En utvidelse eller et påbygg var nødvendig for å dekke behovet.

Tilbygget er sammenkoblet med det gamle våningshuset med en glassgang. Tilbygget er utformet i moderne stil som bryter med det gamle våningshuset, med en kledning i Oppdalgneis og sink taktekking. Mot sør har fasaden glass. Bygget ligger vendt inn mot tunet og er i liten grad synlig fra veien. Tilbygget underordner seg våningshuset og er lesbart som et nyere tilbygg.

Det ferdige bygget sto innflyttingsklart på sensommeren/høsten 2017 og fungerer i dag som kontor og bolig for besøkende/ arbeidere på testsenteret. Om noen år skal byggherren selv flytte inn i huset.