Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

01

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

02

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

03

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

04

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

05

Nasjonal turistveg Eldhusøya

Prosjektkategori

Rasteplass

Lokasjon

Atlanterhavsvegen, Møre og Romsdal

Tidsrom

2007-2014

Om prosjektet

Eldhusøya innbyr til en spektakulær turistvegopplevelse for reisende langs Atlanterhavsvegen.


Skånsom terrengtilpasning og revegetering sammen med ny kafe, parkeringsplass og svevesti rundt øya har gjort stedet til et populært stoppested.

Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen er en unik veistrekning som fører deg ut i selve storhavet. Vegen går over øyer, holmer og skjær ved hjelp av 8 bruer over en strekning på 8,3 km. I 2005 ble Atlanterhavsvegen kåret til århundrets byggverk i Norge, og omtales også som verdens vakreste bilreise.

Eldhusøya er den største rasteplassen langs veistrekket, og ligger vakkert til ved den karakteristiske Storseisundbrua. Det nye servicebygget med kafè, toalett og informasjon ligger lavmælt til i landskapet og har en fasade som minner om en sildestim. Rundt øya går det en 700 m lang sti som delvis svever over terrenget. I utformingen av stedet, er det lagt særlig vekt på terrengtilpasning og revegetering. Her er det benyttet ulike revegeteringsmetoder der omtrent 7000 m2 er revegetert. Resultatet har blitt en rasteplass som naturlig glir inn i det karakteristiske kystlandskapet.

Eldhusøya er et sted for en kort pause, en god rast med mat eller for en fottur rundt øya. Turen passer for både gående og rullende. Opplevelsen er flott i solskinn, men kan oppleves vel så spektakulær i ruskevær der havet viser krefter. Uansett er dette et eget sted å oppleve utsikt, vind, bølger og måkeskrik.