Foto: Steinar Skaar
Foto: Steinar Skaar

01

Foto: Steinar Skaar
Foto: Steinar Skaar

02

Foto: Steinar Skaar
Foto: Steinar Skaar

03

Foto: Lars Grimsby
Foto: Lars Grimsby

04

Foto: Steinar Skaar
Foto: Steinar Skaar

05

Foto: Steinar Skaar
Foto: Steinar Skaar

06

Ureddplassen

Prosjektkategori

Rasteplass

Lokasjon

Kystriksveien, Gildeskål kommune

Tidsrom

2016 - 2018

Om prosjektet

Ureddplassen blir en storslått turistvegsopplevelse for reisende i nord. Med ny parkering, nytt toalett og en spektakulær utsiktsterrasse tett på storhavet.

Ureddplassen inngår som et av syv stoppesteder langs nasjonal turistveg Helgelandskysten og ligger i Gildeskål kommune. Plassen, som nå har fått en omfattende oppgradering, har alltid vært et stoppested for reisende og fastboende pga den vidstrakte utsikten innover i fjorden, mot Storhavet, Fugløya, Lofotveggen og horisonten. Vintertid finnes det knapt et vakrere sted å se nordlyset, og om sommeren er det et fantastisk sted å oppleve midnattssola.
 
Ureddplassen er også et minnested. Et monument ble i 1986 reist til minne om de omkomne etter at ubåten Uredd gikk på ei mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig. Ubåten var på vei mot Gildeskål med agenter fra Kompani Linge som skulle videre til Sulitjelma for å utføre en sabotasjeaksjon mot kraftverket ved gruvene.
 
Foruten oppgradering av minnemonumentet, en ny parkeringsplass og et toalett i glass og betong, er det bygd en stor plasstøpt utsiktsterrasse og et spektakulært trappeamfi. Amfiet fører ned til strandsonen og er formet som en bred skulpturell trapp med vekselsvis små og store trinn. Her er det sitteplasser for mange. Trappeanlegget gir en unik utsikt og tilbyr sitteplasser godt skjermet for trafikk. Ureddplassen er et sted for en kort pause, for en god rast med mat eller for lange netter med midnattssol eller nordlys.
 
Hele rasteplassen er utformet med et avrundet og mykt formspråk. Formspråket er et svar på strandsonens avrundete og avslepne former.  Dette formspråket spiller både sammen med og kontrasterer til omgivelsene og de de kantete tindene.
 
Det lille, bølgeformede toalettbygget er et landmerke og markering av rasteplassen. Plasseringen av bygningen ved den nordlige enden av plassen tar ikke unødig utsikt, samtidig som den heller ikke utgjør et trafikksikkerhetsproblem ved ut – og innkjøring til plassen. Bygget er bygget i betong og glass og bølgeformen muliggjør et forrom som er åpent mot utsikten. 
 
Betongbølgen er plasstøpt enkeltkrummet betongflate som inneholder en glassboks med toalett og tekniske funksjoner.Toalettets vegger er opake glassflater som lyser opp i mørket. Det er lagt vekt på at bygget skal være en forlengelse (alt: en del av) av betongterrassen, noe som kommer til uttrykk både i detaljering, materialbruk og formspråk. 
 
Ureddplassen har flere opplevelseskvaliteter. Fra selve rasteplassen er det en storslått utsikt mot det store landskapsrommet - mot havet og øyriket. Beveger man seg ned fra rasteplassen mot strandsonen forsvinner lyden fra trafikken og man kan oppleve et landskap fullt av detaljer. Snur man seg, gir tindene og den frodige fjellsiden en helt annen opplevelse av stedet. På forsommeren er det en intens fuglesang fra fjellsiden. Intensjonen bak utformingen av rasteplassen er å videreformidle og disse kvalitetene og gi en verdig ramme for minnemonumentet for ubåten Uredd. 
 

Ureddplassen er nominert i kategorien Landscape i forbindelse med The World Architecture Festival som går av stabelen i Amsterdam i november.  

The World Architecture Festival is dedicated to celebrating, sharing and inspiring outstanding architecture. It is the only architecture event where keynote talks from the industry’s most influential figures sit alongside live judging presentations from over 500 award finalists plus global networking and an international product exhibition

Link til shortlist prosjekter i de ulike kategoriene:

https://www.worldarchitecturefestival.com/2018-shortlist