Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

01

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

02

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

03

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

04

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

05

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

06

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

07

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

08

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

09

Transformasjon og utvidelse enebolig Oslo

Prosjektkategori

boliger

Lokasjon

Oslo

Tidsrom

2013-2016

Om prosjektet

Oppgaven bestod i å utvide eksisterende tømmervilla med et foreldresoverom, et arbeidsrom, og en liten hagestue.

I tillegg skulle det etableres en romslig garasje for to biler og lagring, inkludert biloppstillingsplass og ny adkomst opp til huset, samt utvidelse av eksisterende terrasse sør for stuen. Hagen skulle også etableres på nytt inkludert tilpassete nivåer og ny terrengmur langs veien. Samlet gav oppgaven en total bearbeidelse av hele eiendommen, der selve tømmerbygningen ble det «faste punktet» i prosjektet. Bygningen og terrassen i sør har en spektakulær utsikt over Oslo og fjorden, inkludert utsikt til Holmenkollanlegget. Drivende faktor for løsningen var å innlemme dette panoramaet i utvidelsen uten at de eksisterende rommene mister noe av dette. Siden tomten er bratt og begrenset ble det også viktig å legge de nye arealene til de minst attraktive uteoppholdsarealene, og på en slik måte at tømmervolumet fortsatt fikk beholde sin tydelige hovedrolle. Sammenkoblingen mellom soverom/arbeidsrom og eksisterende ble lagt til selve trappen, for å unngå at eksisterende rom ble forstyrret og for å gi optimal logistikk i huset.

Eksteriøret er relativt rustikt, for å samvirke med tømmerstrukturen, men her i fortolket utgave, med brede bord «flettet» rundt vinduer og med kraftig betongbruk for garasje, trapper og murer. Eik er et gjennomgående materiale; garasjevegg, vinduer og alle vegg- og himlingsoverflater inkludert de plassbygde skapene.