Foto: Kjell Einan
Foto: Kjell Einan

01

Foto: Kjell Einan
Foto: Kjell Einan

02

Foto: Kjell Einan
Foto: Kjell Einan

03

Midgardsormen ved Frøylandsvatnet

Prosjektkategori

Broer

Lokasjon

Frøylandsvatnet, Time kommune

Tidsrom

2008 - 2016

Om prosjektet

Gangbroen over Frøylandsvatnet utenfor Bryne er navngitt «Midgardsormen» grunnet sin dynamiske og buktende form der den slynger seg lavt over vannoverflaten og knytter sammen populære turområder i Klepp og Time kommune. Våre arkitekter i Stavanger har utnyttet muligheten for en fri og konseptuell tilnærming til utforming og resultatet er en bro folk valfarter til.

«Midgardsormen» var i nordisk mytologi et stort og fryktelig sjøuhyre som bodde på havbunnen og omkring alle land. Myten sier og at guden Tor fikk Midgardsormen på kroken en gang han fisket og under Ragnarok kjempet de to mot hverandre, hvor begge dør.

Asplan Viaks arkitekter i Stavanger fikk i oppdrag av Brynes Vel å utforme en bro for turgåere og syklister. Broen skulle ha en sterk identitet og bidra til at flere tok området i bruk.

En gangbro har mye større muligheter for å leke med form enn for eksempel veibroer og dette har våre arkitekter brukt for alt det er verdt. Broen knytter sammen to turområder på begge sider av Frøylandsvatnet og gir muligheter for ulike rundturer. Området er det viktigste turområdet i innlandet på Jæren.

Med en lengde på 230 meter og bredde på 2 meter bukter og svinger Midgardsormen seg tett på vannflaten og løfter seg før den når land. Broen passerer «Lalandsholmen» og myten forteller at Olav Tryggvason ble født på denne holmen, så referanser til norrøn tid er ikkje helt tilfeldig.

Broen er oppført med et hovedbæresystem av limtre og den karakteristiske utvendige bueformen er kledd med 33.000 løpemeter smale, liggende bord i upigmentert royal-impregnert furu.

Prosjektet startet opp for 10 år siden og broen åpnet endelig i mai 2016 med en stor folkefest. Totalkostnad for broen er på 16,8 mill.kr. eks.mva

Relaterte nyheter