Nyhet 22.11.19

Undervannsrestauranten Under en av vinnerne av prisen Betongtavlen 2019

Undervannsrestauranten Under ved Lindesnes, der Asplan Viak har vært byggteknisk rådgiver. Foto: Kjartan Bjelland, Fædrelandsvennen
Undervannsrestauranten Under ved Lindesnes, der Asplan Viak har vært byggteknisk rådgiver. Foto: Kjartan Bjelland, Fædrelandsvennen

Undervannsrestauranten Under ved Lindesnes er kåret til en av to vinnere av årets Betongtavle 2019. Prisen er en utmerkelse til byggverk der betong blir brukt på en miljømessig, estetisk eller teknisk fremragende måte. Asplan Viak har vært byggteknisk rådgiver i prosjektet.

 

– Dette er vi veldig glade for! Under har vært et prosjekt vi har levd i og for; et prosjekt hvor vi har måttet "finne opp kruttet" og flere ganger vært i tvil. Da er det desto mer gledelig å komme ut i andre enden med et flott sluttresultat og nå denne utmerkelsen, sier Terje Raanes, som har vært oppdragsleder fra Asplan Viak under byggingen av Under.

 

Den andre vinneren av prisen er kirke- og kultursenteret Teglen ved Spikkestad stasjon. Der har Asplan Viak hatt ansvar for prosjektledelse, byggeledelse og vært koordinator i utførelsesfasen (SHA-KU).

 

– Aldri blitt gjort før

– Både byggingen og senkingen av restauranten ned på havbunnen har vært veldig spesiell. Hele restauranten, som er cirka 40 meter lang, 12 meter bred og 20 meter høy, ble bygget på en lekter som så skulle senkes ned under vann, forteller Raanes.

 

– Det hadde aldri blitt gjort før! Midt i fellesferien, på en stille og rolig sommerdag, skulle vi senke den ned. Det var spennende. Vi måtte være veldig nøyaktige for å treffe fundamentet vi hadde bygget, og så feste hele restauranten til havbunnen.

 

Internasjonal oppmerksomhet

Restauranten Under har fått stor oppmerksomhet i internasjonale medier etter at den ble bygget. Den er allerede en turistattraksjon, og havområdet rundt restauranten skal vernes slik at det blir et friområde for alt liv i sjøen. Skjell og planter skal etter hvert dekke betongkonstruksjonen under vann.

 

Asplan Viak har hatt ansvaret for prosjektering av konstruksjonssikkerhet, geoteknikk og bygningsfysikk.

 

 

 

Fakta:

Det er Norsk Betongforening og Norske Arkitekters Landsforbund som står bak prisen Betongtavlen.

 

De andre finalistene til årets betongtavle var: Farris bru, Powerhouse Brattørkaia og sommerhus i Storfjord.

Kontakt

Terje Raanes
Arkitektur og bygg Sør
Kristiansand
+47 944 33 236

Relatert innhold

Kjøpesenteret Amfi Moa Syd i Ålesund. Foto: Asplan Viak
Nyhet

Asplan Viak er nominert til Norsk Lyspris 2020

Les mer
Lakkegata aktivitetspark er finalist til Oslo bys arkitekturpris 2020. Foto: Asplan Viak
Nyhet

Asplan Viak i finalen til Oslo bys arkitekturpris 2020

Les mer
Samuel Billaud Feragen på feltarbeid i Gjerstad kommune, hvor Asplan Viak testet ut systemet for registreringen av verneverdige bygninger. Foto: Asplan Viak
Nyhet

Asplan Viak app-registrerer bygninger for Riksantikvaren

Les mer