Nyhet 21.11.19

Klimakonkurranse på norske universiteter og høyskoler på bakgrunn av Asplan Viak-rapport

Foto: Asplan Viak
Foto: Asplan Viak

Regjeringen sparker i gang en klimakonkurranse på universiteter og høyskoler i hele Norge, på bakgrunn av en rapport fra Asplan Viak.

 

Asplan Viak har laget en rapport på oppdrag for Kunnskapsdepartementet som tar for seg hvordan norske universiteter og høyskoler kan bli mer miljøvennlige.

 

Mindre rødt kjøtt, flere bier

Mindre rødt kjøtt, insektvennlige grøntområder og mer gjenbruk, færre flyreiser, mindre søppel og lavere energibruk er blant forslagene Asplan Viak legger fram i rapporten. 

Klimakonkurransen starter i januar 2020, og vinneren blir kåret året etter.

Les også nyhetssak i Dagbladet om klimakonkurransen her.

 

–Håper på reelle kutt

– Utdanningssektoren er jo kunnskapsbasert og utdanner morgendagens ledere og eksperter. Vi håper at rapporten vår vil være med på å bidra til reelle utslippskutt for å oppfylle Norges klimaforpliktelser, sier seniorrådgiver Leif Christian Jensen i Asplan Viak, som er en av forfatterne bak rapporten. 

 

– Natur og samfunn er på mange måter på kollisjonskurs, og da er det helt avgjørende å jobbe genuint tverrfaglig slik vi har gjort i dette prosjektet for å finne fram til mulige løsninger sammen. Det har vært et utrolig givende og spennende prosjekt å jobbe med, sier Jensen. 

 

Beste tilgjengelige kunnskap i dag

I rapporten skriver forfatterne at det faglige arbeidet som rapporten er et resultat av, er en foreløpig «best practice» for klima- og miljøindikatorer for norske campus: “Det vil si at den er basert på den beste tilgjengelige kunnskapen vi har i dag, og er basert på de ferskeste erfaringene og den nyeste forskningen fra både Norge og internasjonalt”.

Kontakt

Linda Ager-Wick Ellingsen
Arkitektur og bygg midt
Trondheim
+47 958 88 919

Relatert innhold

Kristian Augusts gate 13 setter norgesrekord for ombruk. Kontorbygget kan endre alle forutsetninger for ombruk. Foto: Kyrre Sundal
Nyhet

Hederspris til banebrytende ombruksprosjekt

Les mer
Bærekraftsrapportering innebærer å velge ut relevante bærekraftsmål som en virksomhet skal arbeide aktivt med. Bærekraftsmålene gjøres målbare ved hjelp av indikatorer som skal rapporteres på årlig. Slik sikres kontinuerlig oppfølging og forbedring. Over tid kan det bygges ut med flere mål og indikatorer. Se full illustrasjon ved å klikke på lenke under Fakta nedenfor.
Prosjekt

Bærekraftsrapportering for Studentsamskipnaden ved NTNU

Les mer
Dronefoto Nordseter skole. Trygve Mongstad/Asplan Viak
Prosjekt

Kartlegging av muligheter for solcelleanlegg på skoler i Oslo

Les mer
Asplan Viak har utviklet et gratis verktøy som alle by- og stedsutviklere kan bruke for å styrke sosial bærekraft i sine prosjekter. Illustrasjon: Asplan Viak.
Nyhet

Asplan Viak lanserer nytt verktøy som styrker sosial bærekraft i by- og stedsutvikling

Les mer