Nyhet 11.03.21

Hederspris til banebrytende ombruksprosjekt

Kristian Augusts gate 13 setter norgesrekord for ombruk. Kontorbygget kan endre alle forutsetninger for ombruk. Foto: Kyrre Sundal
Kristian Augusts gate 13 setter norgesrekord for ombruk. Kontorbygget kan endre alle forutsetninger for ombruk. Foto: Kyrre Sundal

Kan et kontorbygg basert på ombruk av byggematerialer og sirkulære løsninger endre byggebransjen? Ja, mener juryen som delte ut årets hedersmerke for design og arkitektur.

 

Kristian August gate 13 er tildelt DOGAs hederspris 2021.

- Vi er ikke i tvil om at dette prosjektet har potensial til å endre bransjen. Byggherre, arkitekt og rådgiverne skal ha mye skryt for arbeidet som er lagt ned gjennom hele prosjektet. De har valgt største motstands vei og jobbet beinhardt for å få dette viktige pionerprosjektet opp og stå, heter det i juryens begrunnelse.

Kristian Augusts gate 13 (KA13) er Norges første bygg hvor ombruk av byggematerialer og sirkulære løsninger er benyttet i stor skala, og det første prosjektet som oppnår FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg

-Dette er en viktig pris til et diskret, men banebrytende prosjekt. Bygget har endret tankegangen rundt hva som kan gjenbrukes og gitt konkret læring som baner vei for fremtidige ombruksprosjekter, sier Elisabeth Heggelund Tørstad, administrerende diretør i Asplan Viak. 

 

Muligens årets viktigste bygg

Prosjektet er i stor grad skapt av elementer som ellers ville ha blitt kastet, sier Asplan Viaks ombruksrådgiver, Anne Sigrid Nordby. Bygninger og anlegg krever en stor del av jordens ressurser med tanke på materialer, energi og avfall. Gjennom ombruk oppnås klimagassbesparelser på rundt 90-95% sammenlignet med innkjøp av nye produkter.

Prosjektet har ført til utvikling av flere prinsipper for sirkulær økonomi. Elementer, både brukte og nye, er forsøkt tilrettelagt også for framtidig ombruksbarhet. Og man har etterspurt reparasjon og bearbeiding av brukte materialer til nye løsninger.

- Vi forventer at løsningene vi her har utviklet har betydelig samfunnsøkonomisk verdiskapning i form av nye næringer og arbeidsplasser når ombruksmaterialer tas i bruk, sier Nordby. 

 

Hedersmerke for sirkulær innovasjon

Asplan Viaks landskapsarkitekter, Janicke Ramfjord Egeberg, Rune Skeie og Åse Holte, har jobbet med å etablere flerfunksjonelle blågrønne tak og takterrasser. Bygget kan dermed håndtere overvann på egen tomt. Vegetasjonen består av over 50 norskproduserte arter som har stor verdi for pollinerende insekter og styrker biologisk mangfold i indre by.

- Kristian Augusts gate er blitt et monumentalt bevis på at det er mulig å gjøre byggebransjen betydelig mer sirkulær. Hardt arbeid og tett, tverrfaglig samarbeid har gitt resultater. Vi er utrolig glad for anerkjennelse som DOGAs hedersmerke er og ser frem til å bygge videre og dele av erfaringen som KA13 har gitt,  sier Asplan Viaks fagsjef for landskapsarkitektur, Lisbet Haug. 

Materialer er bygget er hentet fra andre rivningsprosjekter. For eksempel kommer betongdekker fra Regjeringsbygg R4, vinduer fra Kværnerbyen, rekkverk fra Tøyenbadet, steinbelegning til uteterrasse fra fasadekledning i Drammensveien. Foto: Kyrre Sundal.
Materialer er bygget er hentet fra andre rivningsprosjekter. For eksempel kommer betongdekker fra Regjeringsbygg R4, vinduer fra Kværnerbyen, rekkverk fra Tøyenbadet, steinbelegning til uteterrasse fra fasadekledning i Drammensveien. Foto: Kyrre Sundal.

Fakta:

Byggherre: Entra

Arkitektur: MAD arkitekter

Rådgiver ombruk, landskapsarkitektur, energi og miljø, Vann og miljø:  Asplan Viak

Prosjektledelse: Insenti

Interiørarkitekt: Scenario interiørarkitekter

Leietaker: Spacec

 

DOGA-merket for design og arkitektur er Norges mest høythengende utmerkelse for virksomheter som skaper verdi gjennom bruk av design og arkitektur.   

Del artikkel

Relatert innhold

<p>Norheimsund sommersituasjon</p>
Prosjekt

Nyskapende aktivitetsanlegg på Haugamyr i Norheimsund

Les mer
<p>Foto: Sindre Ellingsen</p>
Prosjekt

Randesund hageby

Les mer
Nohrcon har nominert Høgskolen på Vestlandet til årets skolebygg 2021. Foto: Ingrid Holm Andersen
Nyhet

Høgskulen på Vestlandet kan bli årets skolebygg 2021

Les mer
Bærekraftsrapportering innebærer å velge ut relevante bærekraftsmål som en virksomhet skal arbeide aktivt med. Bærekraftsmålene gjøres målbare ved hjelp av indikatorer som skal rapporteres på årlig. Slik sikres kontinuerlig oppfølging og forbedring. Over tid kan det bygges ut med flere mål og indikatorer. Se full illustrasjon ved å klikke på lenke under Fakta nedenfor.
Prosjekt

Bærekraftsrapportering for Studentsamskipnaden ved NTNU

Les mer