Asplan Viak gratulerer GeoTermosen og Drammen Eiendom som vinner av «Årets lokale klimatiltak 2020» på Zerokonferansen!

16. November 2020
Grunnvarme. Foto: Asplan Viak

Grunnvarme. Foto: Asplan Viak

GeoTermos lagrer solenergi fra sommeren til bruk om vinteren. Konseptet gikk helt til topps i miljøkonkurransen «Årets lokale klimatiltak 2020». Asplan Viak er stolt og glad for å ha deltatt med vår ekspertise innen grunnvarmefaget i dette banebrytende prosjektet.


– Årets klare vinnerprosjekt, der det lages et helt lokalt energisystem, sa styrelederen i KS Kommunesektorens organisasjon, Bjørn Arild Gram, da prisen ble overlevert digitalt på Zerokonferansen tirsdag 10. november.
 

En brikke i fremtidens grønne puslespill
Hovedkonseptet i GeoTermosen er sesonglagring av varme i borehull i fjell for direkte bruk i lavtemperatur varmedistribusjonsanlegg. GeoTermos er et eksempel på hvordan grunnvarme kan bli brukt sammen med andre fornybare energiformer, som en brikke i fremtidens grønne puslespill.

Dette er en teknologi som har stor overføringsverdi og som kan brukes i hele landet. Spesielt mulighetene for å hente ut sommerlagret varme om vinteren og redusere effekttoppene. Vi kan bruke GeoTermosen som et lokalt termisk batteri, også på de kaldeste vinterdagene.

GeoTermosen blir nå fulgt opp i forskningsprosjektet RockStore der Asplan Viak er en aktiv partner sammen med blant annet Drammen Eiendom. Her er videreutvikling og oppskalering av teknologien for store sesongvarmelagre sentralt.