– Powerhouse Telemark: Mest energieffektive solcellepanel noensinne bygget i Norge

29. Oktober 2020

Powerhouse Telemark er et av ett av byggene det ifølge CNN er knyttet høyest forventing til i verden. Foto: Ivar Kvaal

Bare innen romfart finner man solcelleanlegg som produserer mer energi per kvadratmeter enn anlegget på Powerhouse Telemark. Bygget ble kåret av CNN i fjor til ett av ti bygg det er knyttet høyest forventninger til i verden i 2020, og åpnet torsdag 29. oktober.

 

Helningen og orienteringen på Powerhouse Telemark gjør at det diamantformede bygget er det solcelleanlegget i Norge som produserer mest strøm per kvadratmeter. Beliggenheten i Porsgrunn med tanke på tilgang på sol, er også gunstig til å være i Norge.

– Powerhouse Telemark har den høyeste effektiviteten på solceller som er kommersielt tilgjengelig, bare innen romfart er den bedre, forteller solenergiekspert Peter Bernhard i Asplan Viak, som har ansvaret for planleggingen av solcelleanlegget til bygget.

Det er partnere i Powerhouse-alliansen Asplan Viak, Skanska, Snøhetta som sammen med R8 Property har bygget det ikoniske bygget.

 

– Gedigent miljøpuslespill

– Powerhouse Telemark er et gedigent miljøpuslespill, sier oppdragsleder Skjalg Fredheim.

– Asplan Viak har stått for alle de tekniske fagene i bygget. Den tekniske utformingen legger premissene for hele bygget og styrer i stor grad hvordan det må se ut. Den store takflaten og hellingen på taket er laget for å få best mulig solforhold for solcelleplatene på taket.

 

Powerhouse Telemark. Foto: Ivar Kvaal

Ikonisk bygg. Foto: Ivar Kvaal

Dekker 100 prosent av energibehovet bygget har

Powerhouse Telemark har to tilgjengelige energikilder – solcelleanlegget og en varmepumpe som bruker energibrønner til kjøling og oppvarming. Disse to dekker 100 prosent av energibehovet bygget har – og mer til. Det er svært uvanlig.

Bygget er et såkalt plusshus, et energipositivt bygg, som produserer mer energi enn det forbruker i løpet av levetida på 60 år. Ikke bare det, men det produserer i tillegg nok energi til å kompensere for energien til materialbruk i bygget.

Sammenliknet med vanlige nybygg, er reduksjonen i netto energibehov i dette bygget på hele 66 prosent.


- Ekstremt lavt klimafotavtrykk

Bygningen er smalest nederst og skråner utover jo høyere den blir, for å gi taket størst mulig areal for å fange solenergi. Bygget har solceller på hele taket og hele fasaden mot sør, i tillegg til taket av carporten og sykkelparkeringen utenfor.

CNN skriver at alt i bygget er optimalisert med tanke på å få et så lavt klimafotavtrykk som overhodet mulig.

Råstoffet til solcellene er silisium, og 30 prosent av den er norskprodusert, for å få klimafotavtrykket fra bygget ytterligere ned.


Filmen er laget av:Kjetil  Andersen og Bjørnar Øvrebø.