Asplan Viaks planer for Dokken i Bergen: Vil bygge øyrike og flytte Akvariet

28. August 2020

Akvariet er tenkt som hjertet i den nye bydelen Dokken. Illustrasjon: Asplan Viak og Mad arkitekter

Asplan Viak, Mad arkitekter, Probiz og Casagrande laboratory har sammen levert sitt endelige forslag til hvordan nye Dokken bydel i Bergen skal se ut. I planene ligger blant annet kunstige øyer og flytting av Akvariet til Dokken.


Godshavna skal bli til en bydel der folk skal bo, jobbe og oppleve ting. Akvariet blir hjertet i bydelen, det blir bylivssenter i det gamle havnelageret og park med sykkelsti under Puddefjordsbroen.
 

– Vi tror at øyriket vi foreslår kan tilføre Bergen noe helt nytt og invitere hele befolkningen i Bergen til nye aktiviteter og opplevelser, sier prosjektleder i Asplan Viak Erling Ekerholt Sæveraas. 

Bergen kommune har i parallelloppdraget lagt vekt på at Dokken skal bli en bydel for alle, og at målet er å utvikle bydelen slik at den har variasjon og mangfold innen bolig, næring, service, kultur og rekreasjon.
 

Rekreasjonsområde og sykkelstier under Puddefjordsbroen. Illustrasjon: Asplan Viak og Mad arkitekter

 

Bærekraftig på alle måter


– Dokken skal bli bærekraftig både miljømessig, sosialt og økonomisk. Vi har lagt stor vekt på gode, offentlige møteplasser med både Akvariet, sjøbad, felles drivhus og urbant landbruk, sier Sæveraas.
 

–  Det blir også et viktig løft å transformere området under Puddefjordsbroen til en rekreasjonspark for alle.

 

Byen skal møte vannet


– Vi har ønsket å skape en sentrumsbydel som Bergen og bergenserne skal bil glade i og stolte av. En bydel som syder av liv og aktivitet, og som skaper en bred kontaktflate mot fjorden med havnepromenader, bryggeliv, utendørsbad og havforskning som sentrale elementer.  Byen skal møte vannet uten barrierer og stengsler, forteller partner i Mad arkitekter Kurt Singstad.