Asplan Viak er stolt leverandør av Tromsøbadet

23. August 2019

I utebassenget kan publikum nyte flott nordnorsk natur året rundt. Foto: Tromsøbadet

Norges kanskje mest spektakulære bade- og idrettsanlegg åpner lørdag 24. august. Både utsikten og energiløsningene er i en klasse for seg.

 

Badeanlegget Tromsøbadet er gedigent – 17 000 kvadratmeter stort – og dermed blant de største i landet. Legg til en av Norges mest avanserte klatrehaller, så har du Tromsøs nye storstue for både rekreasjon og idrett. Hele anlegget er prosjektert av Asplan Viak. Da planleggingen startet i 2014, var målet at dette skulle bli landets mest vann- og energieffektive badeanlegg regnet etter antall besøkende.
 

– Vi er veldig fornøyd med bygget, arkitekturen og romløsningene. Imponerte, rett og slett. Et strålende bygg, sier Jørgen Drangfelt, som er byggherrerepresentant for Tromsøbadet.
 

 

 

Et av landet største og mest energieffektive badeanlegg står ferdig i Tromsø. Foto: Tromsøbadet

Folkebadet og klatrehallen har aktiviteter for alle. Foto: Tromsøbadet

Eksepsjonell tetthet i bygget

Badeanlegget inneholder mange forskjellige bassenger – olympisk basseng med ti baner, stupetårn opp til 10 meter, varm- og kaldkulper, utebasseng, velværebad og terapibasseng. Vanntemperaturene går fra 10 grader til 39 grader.
 

– Miljøet i bygget stiller strenge krav til materialvalg, særlig med tanke på korrosjon (metaller som ruster), forteller Skjalg Fredheim som er leder for badeteknisk gruppe i Asplan Viak.
 

Tettheten i bygget gjør også at 75 prosent mindre luft enn det som er standard, lekker inn og ut av bygget, noe som er viktig for å holde energibruken nede i et bygg med høye temperaturer og høy luftfuktighet.
 

Eget vannkretsløp står for mye av oppvarmingen

Tromsøbadet har også varmepumper som brukes til gjenvinning av varme fra avløpsvannet fra vask og dusjer, som igjen går til oppvarmingen av nytt varmtvann i dusj og kraner. På denne måten sparer man mye energi i det indre vannkretsløpet i badeanlegget.