Vakre vegers pris til hovedgatene i Tvedestrand

16. August 2019

Sigrid Lofthus Drange, prosjekterende landskapsarkitekt, og Espen Evensen Reinfjord, fagansvarlig for landskap, med prisen. Foto: Asplan Viak

Prisen går til arbeidet med å rehabilitere to sentrumsgater, der Asplan Viak har hatt en sentral rolle.


På oppdrag fra Tvedestrand kommune er Hovedgata og Holgata i sentrum av Tvedestrand rehabilitert. I arbeidet har det vært en uvanlig høy målsetting med å bevare det gamle preget i gatene, og denne uken ble resultatet kronet med Vakre vegers pris 2018. Prisen blir delt ut av Vegdirektoratet, ved vegdirektøren.
 

- Dette er en prestisjetung hederspris for veianlegg med gode estetiske kvaliteter som er tilpasset omgivelsene, sier Lisbet Haug, avdelingsleder for landskapsarkitektur i Asplan Viak.
Hun legger til at det er stor stas å bli hedret for dette i det tradisjonsrike bygningsmiljøet i Tvedestrand.


Forbilde for tilsvarende arbeider

I juryens begrunnelse heter det at prosjektet kan stå som et forbilde for tilsvarende arbeider i alle byer med tradisjonelle gater med steindekker.
 

- Å få jobbe med prosjekter i historiske rammer er interessante og takknemlig oppgaver. Den største utfordringen her var å finne balansen mellom å tilføre noe nytt og det å bevare, i ett enkelt grep, sier landskapsarkitekt Espen Evensen Reinfjord. Han har vært Asplan Viaks fagansvarlige for landskap i prosjektet. 
 

Firmaet Feste AS har stått for detaljprosjekteringen av anlegget.


 – Positiv byutvikling

Prosjektet startet i 2014 med at Asplan Viak fikk oppgaven med å sanere vann- og avløpsledningene i de to gatene.

- Det er spesielt gøy å få vist at også denne type prosjekt kan avsluttes på en kvalitetsmessig god måte og bidra til positiv byutvikling. Tvedestrand kommune har hatt et fint ambisjonsnivå og benyttet prosjektet som del av et sentrumsløft, sier Reinfjord.
 

 - At prosjektene deretter blir sett og anerkjent med en slik prestisjepris, er en veldig stor bonus, mener Reinfjord.

Den nyrehabiliterte Holgata i Tvedestrand. Foto: Asplan Viak