«Mot Vågen» er kåret til vinner av konkurransen om utforming av Torget og Bryggen i Bergen

05. Juli 2019

Vågen om kvelden. Illustrasjon: Tegmark

Byrommene Torget og Bryggen skal utformes av et team bestående av Asplan Viak, Rodeo arkitekter, Sanden + Hodnekvam arkitekter, Zenisk og Studio Holmedal.


Forslaget «Mot Vågen» er av juryen enstemmig kåret til vinner av alle tre delpremier i den begrensede plan- og designkonkurransen for området Torget – Bryggen. For vinnerteamet innebærer dette videre arbeid med helhetsplan for områdene rundt Vågen samt prosjektering av de to delområdene Bryggen - Nikolaikirkeallmenningen og Torget.


Kommentar fra Lisbet Haug, avdelingsleder Landskap i Asplan Viak:

«Dette var en fantastisk beskjed å få før sommerferien! Seier i konkurransen gir teamet vårt videre jobb framover med utforming av noen av landets mest kjente byrom. Området skal styrkes som lokalt, regionalt og internasjonalt møtested, med tydelig historisk dybde. Trygge og tilgjengelige byrom skal gi rammer for et mangfoldig byliv. Seier i denne konkurransen er utrolig stas og vi gleder oss til videre samarbeid med Bergen kommune!»


 

Bryggen. Illustrasjon: Tegmark

Torget bybanestopp. Illustrasjon: Tegmark

Kommentar fra Anne Gjesdal Bjørndal, faglig leder arkitektur, Rodeo arkitekter:

«Vi er kjempestolte over at vi som team klarte å få i land et prosjekt som ivaretar helheten av oppdragsgivers lange liste av ønsker og behov for byrommene langs Vågen. Det å vinne i en såpass tøff konkurranse er stort for oss! Samtidig er det ekstra gøy å vite at vi har hatt en fantastisk god arbeidsprosess i konkurranseteamet underveis. Dette skinner gjennom i form av et kreativt overskudd i vinnerforslaget.»
 

Kommentar fra John Sanden og Ingvild Hodnekvam, Sanden + Hodnekvam arkitekter:

«Dette var moro! Et kjempeviktig prosjekt! Konkurransen gav mulighet for å vinne utrolig spennende oppgaver. At vi får muligheten til å arbeide videre med alle de tre deloppgavene, er overveldende. Vi gleder oss til å arbeide videre med prosjektene og de dyktige folka i teamet vårt.»


Om teamet

Et kjerneteam bestående av landskapsarkitekter fra Asplan Viak og arkitekter fra Rodeo og Sanden+Hodnekvam har jobbet tett sammen i konkurransen. Landskapsarkitekt Inge Dahlmann i Asplan Viak har ledet teamet. Kjerneteamet har gjennom hele konkurranseperioden dradd veksler på et bredt sammensatt ressursteam bestående av noen av landets ledende fagpersoner innen kulturminnevern, trafikk, byplanlegging, byromsbelysning og produktdesign.


Om konseptet

Ny mobilitet, levende kulturmiljø, nærhet til vannet, nytt bygulv og mangfoldig byliv har vært viktige fokusområder i prosjektet «Mot Vågen». Teamet ønsker at Torget og Bryggen skal spille en enda viktigere rolle i bergensernes hverdagsliv. Gjennom ny programmering av byrommene vil byens innbyggere og besøkende oppleve at fotgjengere, syklister og kollektivreisende gis prioritet i området. Kvaliteter knyttet til kulturmiljø og nærhet til vann styrkes, og Bryggen og Torget berikes med nye, attraktive oppholdssteder og aktiviteter.