Åpning av Ureddplassen - nasjonal turistveg

22. Mai 2018

Statens vegvesen åpnet denne uken utsiktspunktet Ureddplassen på Helgelandskysten, hvor Landskapsfabrikken, nå en del av Asplan Viak, har hatt ansvar for landskapsarkitekturen.

 

Ureddplassen er inngår i Nasjonale turistveger-prosjektet, og ligger ved Kystriksveien i Gildeskål kommune, helt på grensen mot Meløy. Her er det fritt utsyn til storhavet og øyriket og i bakkant reiser tindene seg.

- Etter at alle vi i Landskapsfabrikken har jobbet med prosjektet i en årrekke var det en flott opplevelse å se prosjektet ferdig. Det fungerte bedre opp mot omgivelsene enn det vi hadde håpet på, sier vår landskapsarkitekt, Inge Dahlman.


Norges vakreste toalett? 

Ureddplassen ligger på Heleglandskysten i storslåtte omgivelser som byr på fantastiske nordlysopplevelser vinterstid og midnattsol om sommeren. 

- Som alltid er den største utfordringen: Hva skal dette stedet bli? Vi jobbet lenge med å få anlegget til å sitte.
- Jeg synes vi har greid å lage et sted som formidler disse kvalitetene godt samtidig som plassen framstår som relativt lavmælt, sier Dahlman.  

Arkitekturen overskygger ikke for landskapsopplevelsen.

- Ut i fra stedet har vi valgt et mykt og avrundet formspråk som går igjen i hele prosjektet også i toalettbygget som reiser seg som en bølge på betongterrassen.

Sammen med arkitektene for toalettet, Haugen Zohar arkitekter, er det laget et anlegg hvor rasteplass og toalettbygg ble en helhet.

- Det synes jeg vi fikk til. Lyset i toalettet virker som en lampe i vintermørke og har allerede blitt et landemerke, sier Dahlman. 


 

«Alt var bygd etter tegningene. En god dag i en landskapsarkitekts liv!»

Inge Dahlman, landskapsarkitekt.

Landskapsarkitekt Inge Dahlman under åpningen av Ureddplassen. Foto: Anne Mette Meidelsen, Framtida.

Lokal fauskemarmor går igjen i benker og monument. Foto: Steinar Skaar.

Turistattraksjon og lokal perle

Ureddplassen er allerede en populær rasteplass både for lokalbefolkningen og turister. 

- Vi har lagt vekt på at plassen kan benyttes på flere måter. Den skal fungere om du er alene og ønsker å nyte utsikten i kontemplasjon og den skal fungere som sted for midtsommerfesten hvor langbordene på 7 meter står klar, forteller Dahlman. 

Det produksjonsmessige bød på utfordringer. De avrundete formene og ikke minst toalettet med dobbeltkrumme flater var krevende å forskale og å støpe.

- Men entreprenøren og byggeledelsen fikk det til. Forskalingen på terrassen så ut som båtformer. Men det var en del prøvestøp, sier Dahlman.

Han forteller at samarbeidet i prosjektet har vært svært bra.

- Alle har jobbet mot et mål om at det skal bli vellykket. Oppdragsgivere, byggeleder, entreprenører og formgivere og øvrige konsulenter har jobbet mot dette målet og det var ingen detaljer å «gremme» seg over. Alt var bygd etter tegningene. En god dag i en landskapsarkitekts liv, konkluderer Inge Dahlman.