Mat- og merkevarehuset Mills fikk Oslo bys arkitekturpris 2017

13. Oktober 2017

Prestisjepris til industrilokaler i ny prakt. Foto: Adam Stirling, Member Media AS

Et forbilledlig eksempel på bevaring gjennom transformasjon, sier juryen om transformasjonen av Mills-fabrikken hvor Asplan Viak har vært prosjektleder og rådgiver for byggherre.


- Dette er en favorittseier, sier prosjektleder hos Asplan Viak, Helge Reisvang. 

Han mener resultatet snakker for seg selv. 

- Dette er et helt spesielt prosjekt med en svært modig og beslutningsdyktig byggherre, åpenbart meget flinke arkitekter, en samarbeidsvillig entreprenør med stor gjennomføringsevne og gode planleggere, sier Reisvang om prosjektets suksesskriterier. 
 

Nytt liv til ikonisk industribygg


Millsadministrasjonen var tidligere spredt over fire bygninger, den midterste, Sofienberggata 19 er nå transformert fra majonesfabrikk til nytt hovedkvarter med kontor og matfaglig senter. 

- Det gamle industrilokalets kvaliteter er bevart og utnyttet. Den tidligere lukkede fasaden er nå et innbydende, interessant og trygghetsskapende element ved Sofienbergparken, sier Reisvang. 

Juryen vektlegger nettopp dette at byggherren, AS Agra Industrier Mills, «ga bygget en sjanse», i stedet for å velge «andre mer tradisjonelle alternativ» som å rive for å bygge nytt eller selge for å flytte.

 

 

 

«Mat- og merkevarehus på Grünerløkka et prosjekt som utfordrer
sementerte oppfatninger om gjenbruksverdi av yngre industribygg.»

Fra juryens begrunnelse

ARK/IARK innvnendig bygg - LEDSTEN ARKITEKTUR AS. Foto: Ivan Brodey


Usedvanlig godt samarbeid
 

Prosjektet har bydd på utfordringer. 

- Det har vært en relativt stor oppgave med mange grensesnitt å ivareta. Samlet sett har vel det å styre det spesialdesignede ombyggingsprosjektet inn i henhold til budsjettet vært det mest krevende. Det fikk vi til, sier Reisvang.

PA-rådgiveren er svært fornøyd med sluttresultatet. 

- Vi har et bygg som både tilfører noe til byen, er et fantastisk arbeidsmiljø, samtidig som bygningens egenverdi er bevart.

- Muligens er dette et resultat av det usedvanlig gode samarbeidet vi har hatt i alle ledd i prosjektet, sier Helge Reisvang.  

 

 

 

 

Mat- og merkevarehuset Mills har vunnet flere priser: 
 

  1. Designers Saturday Awards 2017 for beste interiør.
  2. Oslo Arkitektforenings Arkitekturpris 2017
  3. Oslo bys arkitekturpris 2017