Digitaliserer stålet – sparer millioner

02. Februar 2017

Pirbadet interiør uten akvarium. Illustrasjon: Asplan Viak

Utbygging av Norges største badeanlegg, Pirbadet, fikk Asplan Viaks byggingeniører til å ta i bruk nye metoder. Løsningen gir høyere kvalitet i løsningene og store kostnadsbesparelser, noe som vil ha stor verdi for hele byggebransjen.


Pirbadet i Trondheim står i disse dager foran en 350 kvadratmeters utvidelse. Tilbygget som blant annet skal romme to nye basseng, har gitt våre ingeniører flere geometriske og tekniske utfordringer.
 

Høyere kvalitet til lavere pris

- Det var et behov for å finne smarte løsninger som kunne skape digitale bøyelister for stålet, og automatisere produksjonen av armeringsjernet for å sikre nøyaktige mengder og riktig geometri, sier Asplan Viaks byggingniør Thomas Jensen Granne.

På Pirbadets nye tilbygg er produksjonen av armeringsstålet blitt digitalisert. En ny automatisert metode gir høyere produksjonskvalitet og stor verdi til hele byggebransjen.
 

Automatisert armering

Granne har hatt ansvaret for armeringen i et bygg der taket buer i flere retninger, som har mange kompliserte tekniske installasjoner i kjelleren og et vannbasseng som skal henges i søyler i etasjeskilleren.

-  Asplan Viak har som mål å flytte grenser med ny teknologi og ved å prøve ut nye løsninger. Selskapets ansatte oppfordres til å teste ut smartere og mer bærekraftige metoder. Derfor var det enkelt å få støtte fra ledelsen da jeg ønsket å gripe an dette prosjektet på en ny måte, Thomas Jensen Granne.