Lavkarbon julemat

30. November 2016

Som en oppfølger til bakemester harepus sin klimakalkulator for julekaker, lanserer vi nå Asplan Viaks julemiddagkalkulator. Her kan du legge inn din julemiddag og se hvordan klimafotavtrykket er sammenliknet med alternativer.

Klimakalkulatoren er ikke laget for å gi deg dårlig samvittighet for fotavtrykket til julemiddagen, men for å sette fokus på matkonsum som bidragsyter til klimautslipp. Nyt julemiddagen med glede, om det er nøttestek eller pinnekjøtt som står på menyen. Det er tross alt bare jul en gang i året!

Matkonsum er en kilde til betydelige klimagassutslipp, og hva vi spiser i hverdagen kan påvirke klimafotavtrykket vårt i stor grad. Robuste klimaråd for mat inkluderer å redusere matsvinnet (spise opp den maten du kjøper), og å bruke mindre mengder kjøtt, spesielt kjøtt fra drøvtyggere som storfe og sau.

Fredrikstad kommune starter nå et prosjekt for å finne ut hvordan de kan redusere fotavtrykket til det kommunale matforbruket. Les mer om det her »

Hvis du trenger et pepperkakehus i forbindelse med feiring, og vil gjøre ting etter boka, anbefaler vi Sintef byggforsk sine forskrifter for pepperkakehus »

 

SJEKK UT DITT KARBONFOTAVTRYKK

 

NB: kalkulatoren kan ikke åpnes på mobil eller nettbrett, grunnet at disse ikke støtter flash.