- Vi trenger flere bergensere i Bergen sentrum

25. November 2016

Bergen sentrum har mistet innbyggere. I 1950 bodde det 50 000 i sentrum, mot 8 000 i dag. tIllustrasjon: MIR/MAD/ASPLAN VIAK

- Det har gått så langt at byen ikke lenger er en del av hverdagen vår. 250 000 bergensere må reise på besøk til bysenteret for å oppleve det. Dette hevder to av Asplan Viaks byplanleggere i en kronikk i Morgenbladet.

Fredrik Barth og Torhild Wiklund er sivilarkitekter i Asplan Viak. Barth er fagansvarlig for byutvikling, mens Wiklund er gruppeleder for Plan og urbanisme. I en kronikk i Morgenbladet tar de et oppgjør med det de mener er sendrektig byplanlegging, som er i ferd med å gjøre byen til et levende museum.

Byplanleggerne mener det nå er viktig å se på hvordan sentrumsområdene kan utvikles i stedet for å debattere «om» de skal utvikles. De peker på det faktum at siden 2006 har 80 prosent av boligene i regionen blitt bygget som eneboliger utenfor Bergen, noe som gjør at byen er i ferd med å kveles av sin egen trafikk.

-Visjon Dokken er vårt bidrag til bydebatten i Bergen. For god byutvikling er mer enn arkitekturdebatt, slår Barth og Wiklund fast.

Les kronikken «Fløyen sett fra byen» som ble publisert i Morgenbladet.