Asplan Viak utmerket seg på Oslo Urban Arena

29. September 2016

Fra Breakout-sesjonen "Kvadraturen kuratert" i Asplan Viaks lokaler i Kongens Gate 1. Foto: Asplan Viak

Årets trolig største byutviklingskonferanse gikk av stabelen i Oslo denne uken. Asplan Viak utmerket seg blant annet som vinner av konkurransen «Masterplanner of the year 2016».

Urbanister fra inn- og utland var samlet i hovedstaden for å delta på Oslo Urban Arena. Det var tredje gang byutviklingskonferansen ble arrangert, og i år var Asplan Viak medarrangør da om lag 700 mennesker inntok Folketeateret. De to dagene arrangementet varte bidro verdens ledende planleggere og urbanister med foredrag, debatter og workshops.


Kvadraturen Kuratert

Konferansen kunne i år skilte med å ha fått til 11 såkalte keynotes, hvor foredragsholderne er verdensledende innenfor sitt fagfelt. I tillegg ble det arrangert  organiserte breakout-sesjoner. Asplan Viak var i går ansvarlig for to av disse arrangementene. Temaet «Kvadraturen Kuratert» samlet om lag 70 personer. Gjestene ble standsmessig fraktet i et minitog fra Youngstorget og ned til lokalene våre i Kongens Gate.

- Dette arrangementet ble akkurat slik vi ønsket og slik vi ønsker at lokalene våre skal brukes. Ved å åpne opp dørene ut mot gaten gjør vi det naturlig enkelt å komme inn hos oss for å diskutere fag. Diskusjonene pågikk lenge etter at arrangementet var ferdig. For meg var det en litt magisk følelse, sier fagdirektør for Plan og Arkitektur, Netten Østberg. 


#OSLOROADLESS

Sammen med Spacegroup og Oslo City Bike initierte Asplan Viak også en debatt rundt mulighetene som åpner seg ved et bilfritt sentrum. Oslos mål er å bli en nullutslippsby innen 2030. For å få til dette må noen radikale grep tas når det gjelder biltrafikken.

- Under breakout-sesjonen #OSLOROADLESS viste vi at selv små grep kan gi stor effekt. Ved å rulle ut gress og sette ut noen bord, var gaten utenfor plutselig forvandlet til et sted – en inspirerende møteplass, forteller Østberg.


Masterplanner of the year 2016

I fjor gikk prisen for denne konkurransen til Rodeo. Utfordrerne i år var de store rådgivende selskapene. I konkurranse med Rambøll, Sweco og Multiconsult stakk Asplan Viak av med seieren.

- Masterplanner of the year er en uhøytidelig konkurranse hvor finalistene går gjennom en PechaKucha der de får 20 slides á 20 sekunder på å overbevise publikum om fortreffeligheten ved sine egne prosjekter, forteller Østberg.

Deretter møtes konkurrentene i en avgjørende fight club, hvor hensikten er å snakke hverandres prosjekter ned.

- Prisen deles jo ut mest for moro skyld. Likevel ligger det litt alvor i juryens begrunnelsen for hvorfor vi vant. Vi fikk mye kred for måten vi inviterer andre inn i våre diskusjoner og prosjekter. Når oppgavene blir komplekse er det jo nettopp det å samarbeide på tvers av fag og firma som blir avgjørende for hvordan samfunnsoppdraget blir løst og til hvilken kvalitet, mener Netten Østberg.
 

Helle Lind Storvik og Netten Østberg representerte Asplan Viak i en live PechaKucha-konkurranse under "Masterplanner of the year"-kåringen. Foto: Asplan Viak

#OSLOROADLESS-arrangement i Nedre Slottsgate. Foto: Asplan Viak