Flere Asplan Viak-prosjekter til Arkitekturbiennalen i Venezia

27. Mai 2016

Kvernaland omsorgssenter. Foto: Sindre Ellingsen

Asplan Viak er bidragsyter i flere prosjekter i den prestisjetunge Arkitekturbiennalen i Venezia. Halden fengsel, Kvernaland omsorgssenter, Kunnskapssenteret på St. Olavs hospital og Høgskolen i Bergen er blant prosjekter som er presentert.

 

Utstillingen som åpner i morgen karakteriseres av bransjen som verdens viktigste arena for samtidsarkitektur. Inspirerende ideer og tanker fra nærmere 60 deltakende land presenteres.

 

Halden fengsel

Som ett av totalt ni prosjekter er Halden fengsel utstilt i den nordiske paviljongen. Halden fengsel ble ferdigstilt i 2010 og Asplan Viak har vært ansvarlig for landskapsarkitektur og veiprosjektering. Arkitekt: HLM arkitektur og Erik Møller arkitekter.


- Det er faktisk andre gang Halden fengsel vises frem på arkitekturbiennalen i Venezia, og det er vi er svært stolte av. Dette er et prosjekt vi har fulgt hele veien fra da teamet vant arkitektkonkurransen til ferdig bygd anlegg, sier leder for landskapsavdelingen, Lisbet Haug.

Prosjektet er kalt ”The World`s most human prison” av bl. a. New York Times, Time Magazine og The Guardian.

 

«Det sier mye om kvaliteten i Asplan Viaks leveranser når fire av våre prosjekter vises frem på arkitekturbiennalen»

Lisbet Haug, leder for Asplan Viaks landskapsavdeling

Halden fengsel. Foto: Asplan Viak

Sterk markering

Kvernaland omsorgssenter, Høgskolen i Bergen og Kunnskapssenteret på St. Olavs hospital blir også å se i utstillingen. Disse er valgt ut sammen med 300 prosjekter i kategorien «Foundational».

- For oss er det utrolig morsomt at også disse prosjektene er valgt ut. Det sier mye om kvaliteten i Asplan Viaks leveranser innen utforming av uteanlegg når flere av prosjektene vi har vært med på, i samarbeid med dyktige arkitektkontorer, vises frem på arkitekturbiennalen, mener Haug.

Kategorien «Foundational» er rettet mot arkitektur som løser basale behov som sykehus, boliger og undervisningsbygg. Mens de øvrige prosjektene er resultater av et samarbeid med eksterne arkitektkontor, er Kvernaland omsorgssenter et rent Asplan Viak-prosjekt.

-Kvernaland omsorgssenter er blitt et sykehjem som på en naturlig og vennlig måte er tilpasset sine landlige omgivelser. Både gjennom skala, form og materialvalg. Det er en stor ære at prosjektet har kommet gjennom nåløyet og er valgt ut blant mange nordiske prosjekter, av kurator David Basulto, sier Cecilie Bjerke Skjømming, leder for arkitekturavdelingen.

Asplan Viaks bidrag til Arkitekturbiennalen i Venezia vises fra 28. mai til 27. november 2016.